Publisert

Slik blir du bedre til å jobbe med svakhetene dine

Hvordan jobbe med dine svakheter

av Leif Erik Gladstad

“Det jeg er dårligst på er kanskje det siste jeg har lyst til å terpe på”.

Du, som mange andre, har helt sikkert tenkt noe à la dette. Man vil jo gjøre mer av det man er god på og føler man mestrer, ikke sant?

Å vite hvordan du kan bli bedre til å jobbe med dine svakheter kan være ekstra krevende hvis du ikke er ærlig med deg selv. For å forstå ordentlig hva svakhetene dine er, må du først gi deg selv tilbakemelding på hva du kan og hva du ikke kan, deretter må du stille spørsmål: Hvorfor kan jeg ikke dette? Har jeg ikke nok styrke, smidighet eller utholdenhet, mangler jeg teknikk – eller er jeg for redd til å prøve i tilfelle jeg ikke klarer det?

Styrke

De fleste som driver allsidig trening har en eller annen styrke, for eksempel en øvelse eller type trening de er bedre på. Det betyr at de også har øvelser eller trening som da er svakhet. For å komme deg videre må du da spørre deg selv: Er jeg god til å løpe? Hvis svaret er ja, betyr det sannsynligvis at du må legge ned mer trening i styrkerommet.

 

Smidighet

Dette er viktig for å drive allsidig trening, med god mobilitet reduserer du faren for skade, du overkompenserer ikke med kroppen for å presse deg inn i en øvelse. Det andre er at du beveger deg effektivt – du slapper av når du utfører øvelsene og aksepterer hvilket nivå du er på.

 

Mål

Utrolig viktig for å jobbe med svakheter. Hvis målet ditt er å lære ring muscle ups, er et tips at du først mestrer 5-7 strikte pull ups, 5-7 ring dips og har god kontroll i rigg og ringer. Hvis svaret er ja, kan du lære deg teknikken. Hvis du klarer disse går det på mindset: Har du bestemt deg, har du troen og tilliten til deg selv?

 

Plan

For å nå målet er det viktig å ha en plan. Klarer du ikke noen strikte pull ups, er dette et delmål du først må mestre før du går videre for å trene på de andre progresjonene. Hvis du derimot klarer 3+ strikte pull ups, har du styrken til å starte med de andre progresjonene, og da vil du lære kroppen de forskjellige øvelsene frem til du har opparbeidet styrken.

Utførelse

Når det gjelder utførelse av planen, kan det ofte være slik at en er usikker. Gjør jeg det riktig, skal jeg øke, skal jeg legge til noe annet? Da er tipset å ta kontakt med treneren du har på senteret og få hjelp fra de som er flinke på sitt fagfelt. Da reduserer du også sjansene for skade og får den hjelpen som skal til!