Vi er opptatt av åpenhet og transparens rundt vår produksjon og våre produkter. I denne artikkelserien får du fullt innblikk i hvordan at ata-produkt blir til.
Du leser nå del 3:
Produksjonsland, etikk og miljø
Les om steg 2: Produksjonen her
ata har i dag bygget opp en solid base med produksjoner i flere land. Vi produserer i Taiwan, Kina, Sør-Korea, Tyskland, Pakistan, Norge og India. Vi har flest produksjoner i Kina og vil gjerne fortelle hva vi tenker om det.
Hvorfor produserer vi ikke mer i Norge?
Faktum er: Vi har forsøkt. Om du som leser dette kjenner noen der ute som har erfaring med tre, stål, tøy, plast eller andre produksjoner, ta gjerne kontakt med oss!

Vi har lenge forsøkt å flytte mer og mer av våre produksjoner til Norge, men det er ikke bare-bare. Norge er et lite land der produksjonskulturen er en helt annen enn i for eksempel Kina. Kina er rett og slett bygget opp av fabrikker og produksjoner, noe som gjør det veldig mye enklere å finne komponenter ettersom et produkt normalt består av mange ulike ledd og underleverandører.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at produksjonskostnaden ikke kan øke veldig mye, da vi ønsker å kunne tilby gode produkter til aksepterbar kostnad for kunden. Vi er som alle firmaer avhengig av lønnsomhet, ellers må kundene betale mer enn i dag.
Made in China
Vi mener at hvis en produksjon sliter med kvaliteten på produktene sine, så ville den gjort det uansett land. Hvis produksjonen er overlatt til noen som driver på et mindre høyt nivå, så aner du naturligvis ikke hvilken kvalitet du ender opp med. Hvilket land dette gjøres i, har ingenting å si på generelt nivå.
Det er når vi designer og velger materialer at vi legger grunnlaget for hvilken kvalitet vi ønsker på våre produkter.
Ja, det er absolutt kulturelle forskjeller som kan spille inn, men det er vårt ansvar å kontrollere dette. Det er derfor vi har en kontrollør som jobber fulltid for ata med å sørge for at kvaliteten er i tråd med atas verdier.
Vårt produkt, vårt ansvar
Det er vi som sitter med designet. Det er vi som sitter med utviklingen. Det er vi som sitter med det endelige ansvaret for produktet vi produserer.

I våre øyne har landet det produseres i ikke stort annet å si enn kostnadsbilde, logistikk, tidsramme/kapasitet, tilgang på råmateriale og lignende faktorer. Ingen av dem har med kvalitet på produkt å gjøre så lenge du ikke lar noen andre ta over beslutninger knyttet til ditt produkt og dine krav.
Vi kunne snakket om dette lenge, men avslutter denne sekvensen med et eksempel, som det finnes uendelig mange av. Apple kjenner alle til. Deres produkter er også produsert i Kina, uten at det på noen måte forringer kvaliteten. Heller tvert om – Apple er kjent for sin kvalitet. Og hvorfor? Jo, fordi produktene er designet, planlagt og kontrollert av Apple selv. De bestemmer materialer utforming, prosess og dermed kvaliteten på sluttproduktet.
Hva med de ansatte?
Igjen er dette vårt ansvar, et ansvar vi tar hver dag. Vi må eie våre ledd så godt at vi vet at folk som jobber for oss, direkte og langt på vei også indirekte, har det bra. Vi er også veldig opptatt av at produksjonen følger etiske krav, at miljøet tas hensyn til, at de ansatte får en rettferdig kompensasjon og at vi er med på å bidra til positivitet og arbeidsplasser.

Det er mange måter å kontrollere dette på, og vi besøker alle våre produksjoner jevnlig. Ja, du leste riktig: alle. Det er sånn vi kan kontrollere prosessene, prate med de ansatte, se forholdene de jobber under og lære oss hvordan de jobber og har det. Vi bruker også tredjepartsorgan som for eksempel Bureau Veritas og SGS for å foreta uavhengige stikkontroller av miljø, kvalitet, brannkrav og så videre.
Hvis du har lest helt hit – gratulerer, du er like engasjert i etikk rundt produksjonen som det vi er! Hvis du savner noe i denne artikkelserien, send oss veldig gjerne spørsmål på info@atatreningsutstyr.no, så svarer vi gladelig både direkte til deg og åpent om hva enn du måtte lure på.
Ha en fin dag videre!