Publisert

Blir 2021 Matildes år?

I 2016 prøvde Matilde Øyen Garnes (24) å få slippe å ha CrossFit som en del av PT-studiet. I dag håper hun 2021 og fjerde forsøk blir året hun endelig får delta i verdensmesterskapet CrossFit Games. 

– Jeg så etter at jeg hadde meldt meg på at CrossFit var en obligatorisk del av det, så jeg sendte mail og prøvde å få slippe, forteller 24-åringen fra Mosjøen lattermildt. 

Hun innrømmer glatt at det var motvilje mot å prøve noe nytt som fikk henne til å sende den e-posten, og etter å ha fnyst i forkant av den første sju minutter lange økta hun skulle gjøre, fant hun straks etter seg selv utmattet og langflat på gulvet.  

– Der og da tenkte jeg: Dette må jeg bli god i.

Tidligere håndballspiller 

Tilbake i Norge etter PT-studiene i Australia startet Matilde på fysioterapistudiet. Samtidig fortsatte Mosjøen-jenta CrossFit-treningen i studiebyen Trondheim, hvor hun raskt ble overtalt til å delta i lagkonkurranse. 

– Jeg satset egentlig håndball, men måtte gi meg grunnet skade i ryggen. Endelig kunne jeg hente frem igjen konkurranseinstinktet mitt og behovet for å være sosial under trening! 

Under opptrening fra ryggskade hadde nemlig konvensjonell styrketrening på senter vært Matildes fokus. 

– Jeg visste faktisk ikke at CrossFit var så sosialt, og det var nok mye derfor jeg ble solgt så raskt. Hos CrossFit Trondheim er community og samhold veldig sentralt for hvordan vi jobber, forteller den ferske gründeren. 

Om døgnet hadde flere timer… 

For ja, hun er det også. I tillegg til flere treninger om dagen, full jobb som fysioterapeut og en ganske stor stilling som online coach, har hun nå gått sammen med to andre og kjøpt egen CrossFit-box. Hun har også kjæreste. Har Matilde flere timer i døgnet enn oss andre, mon tro? 

– Du, jeg skulle gjerne hatt mange flere timer i døgnetMålet nå er å fullføre turnusåret og dermed fysiostudiene, for så å satse fullt på egen box og det å være coach og samtidig egen trening som satsende atlet.  

– Og kjæresten, ser dere hverandre noe? 

– Begge to er veldig travle, og vi gleder oss veldig til mer tid og annerledes timeplan fra august for oss begge, ler Matilde. 

Coach med erfaring 

I starten av “karrieren” slet fysioterapistudenten med en kranglete skulder, og nå er det et trøblete kne som gjør treningshverdagen litt annerledes. Egne erfaringer sammen med fysiofaget gjør at hun nå elsker jobben hvor hun kan hjelpe andre til å unngå og bli bra igjen etter skader. 

– Jeg trente nok for mye i en periode, og med en gang jeg fikk coach, så ba han meg trene mindre og sove mer, forteller Matilde, som har fått god hjelp til å legge opp periodisering og trening etter arbeids- og studiehverdag. 

Hun har hele veien kombinert det å øve på teknikk og ferdighet med å jobbe for å bli sterkere, noe som ga henne en voldsom progresjon på kort tid. 

– Det kan du nok gi konkurranseinnstinktet litt skylda for også. Jeg hadde mål om topp 20 i mitt første NM i functional fitness i 2018, og etter en topp fem-plassering fikk jeg virkelig blod på tann. 

2019 og 2020 gikk mye til å få kabalen til å gå opp for å delta i såkalte sanctuals for å kvalifisere seg til verdensmesterskapet i CrossFitthe CrossFit Games. Like etter at plassen var et faktum, stengte verden ned som følge av utbruddet av Covid-19. 

– Det er jo egentlig en filleting i den store sammenhengen, men det er klart at det er litt bittert. Forhåpentligvis kan jeg nå bruke 2020 på å bli skadefri og sterkere til comeback i 2021! 

Blir 2021 Matildes år? 

Etter mange travle år med to coachjobber i tillegg til egen karriere som atlet og full jobb som fysioterapeut, gleder Matilde seg til å “satse hardere og jobbe mindre”, som hun karakteriserer det å skulle drive egen box. 

– Ja, for da kan i alle fall alt skje på samme arena. Det blir et bedre samspill mellom trening og coaching, hvis du skjønner, ler hun. 

Hun har sett egen begrensning og skal ikke programmere til CrossFit Trondheim (i tillegg til individuell programmering over nett) – i alle fall ikke i starten. 

– Vi følger Wolfpack training (ved Joakim Rygh, red. anm.) og er veldig fornøyde med det. Det er godt tilpasset utøvere på alle nivåer og i alle aldre, synes Matilde. 

CrossFit Trondheim åpnet i juni 2020 og skal være en arena for 100-150 treningsglade mennesker fra 0-100 år – i alle fall med mulighet for det. 

– Vi skal ha timer for barn, tenåringer og seniorer i tillegg til vanlige timer. Jeg gleder meg sånn til å komme i gang for alvor fra høsten av! 

Målet med å ha en liten boks er å holde et tett miljø hvor alle kjenner alle og alle opplever mestring og fremgang. 

– Nå gleder jeg meg til å gå all in på CrossFit Trondheim og ikke være en person som gjør alt halvveis slik det har vært de siste årene. Kanskje trene bedre og restituere mer også, så skal vi se at 2021 kanskje blir året, håper Matilde.