Publisert

Hva skiller functional fitness og CrossFit fra funksjonelle soner på treningssenter?

Trening er å bryte ned kroppen. Hvor langt kommer man egentlig da med kunnskapen om hvilke øvelser man kan gjøre, men ingenting om det rundt? Det er langt på vei forskjellen mellom en funskjonell sone på et treningssenter og et CrossFit- eller Functional Fitness-senter.

Tekst: Soroush Jozani

Funksjonelle soner på treningssenter har eksplodert i Norge de siste fem årene, og om man ser litt rundt om i verden, spesielt over til andre siden av Atlanterhavet, så har disse typene treningsområder funnes mye lenger. De er kanskje ikke identiske som og like universale som dem vi nå kjenner her hjemmefra, men prinsippene er langt på vei like:

Disse arealene gir muligheten til å utvikle grunnleggende fysiske ferdigheter som styrke, utholdenhet, eksplosivitet, fleksibilitet, koordinasjon, aguilty, balanse og mer.

Noen steder kalles disse sonene ganske generelt og beskrivende for ”Strength & conditioning”.

Hvordan brukes de funksjonelle sonene?

På disse arealene kan man ha mange mennesker samtidig og effektivt trene dem i ulike varianter av basisbevegelser, for eksempel knedominante, hoftedominante, press- og trekkbevegelser. De kan også utvikle sine ferdigheter i eksplosivitet og hurtighet. Og, ikke minst, man kan tilrettelegge for en god gruppedynamikk og en for mange nødvendig ”push” for å klare å utvikle maksimal styrke og eksplosivitet.

Vi mennesker har nesten ubegrensede muligheter for å utvikle oss. Om vi ønsker en sterkere, smidigere og mer allsidig kropp, så kan vi gjøre varianter av knebøy, utfall, pull ups, push ups, skulderpress, roing, rykk (snatch), vending og støt (clean og jerk), kassehopp, og så videre.

Noe annet som er viktig å ha med seg er selve utførelsen av øvelsen: Hvilken intensitet og teknikk som brukes har mye å si for resultatet. Her er det mye som kan og kanskje bør læres på andre måter enn bare via YouTube og selvlære.

CF/FF som idrett

De fleste som er innsatt i treningsverdenen i dag kjenner til begrepene CrossFit og Functional Fitness. Dette er trendy idretter som begge har gjort det bra og som har bidratt til å gjøre funksjonell trening mer tilgjengelig for folk flest. Ikke minst har de også gjort dette til idretter som gjør det mer målbart.

Dette er ikke det vi tradisjonelt omtaler som sirkeltrening. Les gjerne mer på www.nor3f.no for å få en bedre forståelse av prinsippene.

Så, hva er forskjellen på en funksjonell sone og CrossFit/Functional fitness?

Det kompliserte og enkle svaret er: alt. En funksjonell sone på et treningssenter er langt på vei en billigere variant av et treningssenter. En funksjonell sone er veldig mye rimeligere å innrede enn et tradisjonelt senter med maskiner og apparater.

Et CrossFit- eller Functional Fitness-senter er et kompetansesenter. Her jobber kompetente mennesker som lever for å lære vekk kunnskap og erfaring fra denne typen trening og aktivitet. Det er ikke øvelsene alene som gir deg en atletisk fysikk, men kunnskapen du må tilegne deg for å få god effekt av treningen.

Utviklingspyramide

Hos CF Asker brukes en utviklingspyramide for at medlemmene skal få nettopp disse resultatene.

Den bygger på følgende:

”C.I.D.” er grunnpilaren og står for coachable (lærevillighet), indre dialog og deliberate practise (systematisk forbedring).

Under neste trinn, “livsstil”, finner du kosthold, søvn og relasjoner. Har du ikke disse på plass, så er det vanskelig å utvikles og få resultatene du gjerne ser etter når du kommer til en funksjonell sone.

Hva har det med trening å gjøre?

For å forenkle trening veldig: Trening er å bryte ned kroppen. Etter trening må du tilrettelegge for å innhente deg best mulig gjennom mat, søvn og stressnivå. Dårlige relasjoner skaper stress.

Om de som trener i disse sonene bare blir slitne og bryter seg ned uten å forstå hvordan man henter ut gevinsten av trening, så er det faktisk ikke så heldig i lengden.

This is custom heading element

Dersom du vil høre mer om hvordan de ansatte på CFA jobber, kan dere høre podcasten til AFPT (link)

Jeg håper denne artikkelen kan bidra til at dere som driver/eier treningssentre og vurderer å investere eller optimalisere disse sonene hos dere også bruker ressurser på å investere i kompetansen hos deres ansatte. Slik kan de levere det produktet dere med beste intensjon ønsker å tilby kundene deres. Og får kundene det de ønsker, så får vi som eiere og drivere det vi ønsker. (bilde av Soroush)

Ressurser for utdanning fås hos blant andre Active education, AFPT & Nor3F.

Artikkelforfatter: Soroush Jozani, eier av ata og CF Asker, utdanningsansvarlig i Nor3F og foreleser i AFPT.