Publisert

Andrea Solberg var ferdig som konkurranseatlet og skulle fokusere på studiene. Så oppdaget hun en ny sport.

Andrea Solberg kom for mange som et stjerneskudd på CrossFit-himmelen i 2015. Da hadde hun egentlig sluttet å konkurrere under et år i forveien. Trodde hun.

Gladjenta Andrea Solberg ses oftest med et smil om munnen!

– Jeg sluttet med apparatturn da jeg var 18 år og hadde konkurrert hele livet. Tiden var inne for å satse alt på legestudiet og heller ha treningen som en hobby, forteller 26-årige Andrea (født april 1996).

Slik gikk det ikke.

– Jeg tenkte at CrossFit sikkert var noe jeg kunne få til, i og med at jeg hadde en fortid i turn, så jeg meldte meg på en prøvetime.

Deretter gikk det slag i slag. Før hun visste ordet av det trente hun med konkurransegruppa hos CrossFit Åsane, og i sitt første Open (som et slags lavterskel NM innen CrossFit, journ. anm.) bidro hun til at laget kvalifiserte seg til Regionals (tilsvarende EM). Konkurranseatleten Andrea Solberg var tilbake, i Norgestoppen på “no time” – og enda ikke 20 år gammel.

Prioriterte eksamen

Allerede i 2016 kvalifiserte Andrea Solberg seg individuelt til Regionals, men måtte melde avbud grunnet studiene og eksamen. Da jobbet hun for å komme inn på legestudiene, hvilket hun greide. Legestudiene har med andre ord vært viktige hele veien, men hvordan er det egentlig å studere og være toppidrettsutøver på samme tid?

– Helt ærlig, det har vært vanskelig. Idretten krever jo egentlig fullt fokus, og det gjør også studiene. Særlig med tanke på restitusjon og muligheter for å reise rundt på konkurranser har det vært utfordrende, forteller hun.

I 2017 kvalifiserte hun seg på nytt til Regionals, og denne gangen dro hun til Madrid. Per november 2020 ranker den opplevelsen fremdeles på toppen av Andreas opplevelser som utøver i CrossFit.

– Jeg har aldri sett meg tilbake, og konkurranser er virkelig en av de kjekkeste tingene jeg kan gjøre! Det er ingenting som smaker bedre enn å utfordre seg selv og kjenne mestringen og adrenalinet som kommer med det, synes Andrea.

Permisjon

Etter en kneskade våren 2019 hadde Andrea tatt litt konkurransefri og bestemte seg for å satse utover høstsesongen samme år. Da ble det permisjon fra studiene.

Høsten ble et stort høydepunkt med gullmedaljer internasjonalt, god Open-gjennomføring, samt kvalifisering til CrossFit Games.

– Høsten 2019 er så langt mitt største høydepunkt i idrettskarrieren. Siden det har fokuset vært å trene til CrossFit Games, som høsten 2020 ble gjennomført online grunnet Covid-19.

Tilbake på skolebenken med de riktige forutsetningene

I høst har Andrea også startet på igjen med sitt 4. år av medisinstudiene.

– Jeg har mye på agendaen fremover. Toppidrettsstatus hos Olympiatoppen gjør at jeg kan bytte hvor jeg gjennomfører den praktiske delen av studiene, samt tidspunkter dersom det krasjer med trening og konkurranser. I tillegg har jeg muligheten til å ta studiet over flere år enn det som er normalt. Planen min nå er derfor å bruke lengre tid på studiet, slik at jeg kan ha frisemestre innimellom hvor jeg får trent fulltid og kan reise rundt å konkurrere, forklarer den ambisiøse og målretta bergensjenta.

Matilde Garnes (t.v.) og Andrea Solberg er begge unge og lovende utøvere innen CrossFit/Functional Fitness i Norge.

I høst blir det periodevis fokus på idretten og skolen, og Andrea forteller at på studiefronten har korona faktisk gjort det litt «lettere» for henne å kombinere studiet med trening. Dette fordi de har mindre oppmøte på sykehuset og mer hjemmeundervisning.

– Typisk har vi digital undervisning frem til lunsj, og så obligatoriske kurs eller pasientundervisning etter lunsj, forklarer hun.

2021 – det store spørsmålstegnet

2021 er naturligvis like usikkert for Andrea som for alle andre, og det er lite annet å gjøre enn å avvente og se hvor mange konkurranser som blir avviklet.

– Men én ting er sikkert, og det er at jeg så vidt har startet. Jeg kan ikke vente med å fortsette utvikle meg, jobbe hardt og konkurrere mye, forteller en entusiastisk Andrea.

Hun presiserer at noe av det viktigste hun fokuserer på i hverdagen, er å sette pris på de små tingene og pleie de gode relasjonene. Vi i ata er stolte over å få støtte og jobbe tett på en så dedikert og inspirerende utøver som det Andrea Solberg er.

– Jeg er virkelig takknemlig og glad for å ha blitt en del av et så flott team, og har et team som støtter meg videre på veien som utøver. Det ligger gode verdier bak teamet, og det er noe av det jeg setter mest pris på, sier Andrea.

 


 

 

En typisk treningsuke for en fulltidsutøver i CrossFit:

Mandag: 2 økter
Tirsdag: 2 økter
Onsdag: 2 økter
Torsdag: 1 økt (aktiv hviletrening)
Fredag: 2 økter
Lørdag: 2 økter
Søndag: hvile

I tillegg kommer gjerne konkurranser en del helger fra fredag til søndag.

– Det var først da jeg begynte fokusere enda mer på restitusjon i form av søvn, mat og stressmestring at resultatene kom lettere. I tillegg til å trene smart; altså passelig volum med høy kvalitet, fremfor mye volum uten maksimal kvalitet. Jeg tror mange går i den fellen, meg selv inkludert når man blir ivrig, mener Andrea.