Publisert

ata sitt showroom er en CrossFit-box: – Vårt laboratorium

I oktober 2020 sto ata treningsutstyrs nye showroom i Asker klart. – Vi ser på det som vårt laboratorium, hvor vi fortsetter å utvikle vår kunnskap rundt treningssenterdrift og -utstyr til fordel for våre kunder, forteller grunder Soroush Jozani.

Treningsarealet er 800 kvadratmeter stort, hele sju meter under taket, og malt for det meste i svart. Gulv, vegger og tak er svarte. Likevel føler man seg umiddelbart velkommen. Langs veggene står kettlebells i rødt, gult, lilla, oransje, hvitt, blått… Systemet i hyllene viser disiplin: Baller, hantler, strikk, låser og vektskiver er sortert etter farge, vekt og størrelse. Det er bøtter med AntiVirus, antibakterielle wipes, er fremdeles plassert rundt om i lokalet for å ivareta smittevern.

Soroush Jozani er medeier i ata og CFA. Han har jobbet mye med ata showroom.

– Et av våre viktigste fokusområder er å utdanne medlemmene. Dette er et kompetansesenter, forteller Soroush, en av atas gründere.

CF Asker

Folkene vi ser her på dagtid er ansatte, deres PT-kunder og et par toppidrettsutøvere som har hatt dispensasjon til å trene selv under de strenge restriksjonene man har vært under. I 2021 kunne senteret endelig også fylles av medlemmer formiddag og kveld etter å ha hatt store begrensninger siden åpning. På de ansattes klær står det CF Asker.

– Dette er både ata sitt showroom, men også et trenings- og kompetansesenter for gruppetrening og personlige trenere.

Er du forvirra? ata er en treningssenterleverandør, men her er det et CrossFit-senter i full drift, vegg i vegg med lageret deres? Det stemmer. Og for å tydeliggjøre denne sammenhengen må vi tilbake til 2014 og det som da het asker treningssenter (ats).

Hvordan ata ble til og hva det var i starten

Dette blir et forsøk på å gjøre en lang historie veldig kort, så prøv å henge med:

Det aller første som skjedde var at Robin Payman, i dag daglig leder i ata, var altmuligmann hos asker treningssenter (det var han i en årrekke). Den tidligere Volvo-innkjøperen, for å nevne noe, hadde havnet i Norge, og fordi han ser ting som kan forbedres og fikses hvor enn han går, ble han fort huka inn som en slags vaktmester (mange kjenner ham under tilnavnet Bob) i tillegg til at han jobbet som trener. Og senterleder. Han ble ansvarlig for å skifte ut utstyret som gikk i stykker, det være seg strikker som røk på gruppetimer, foam rollers som knakk og vektskiver som gikk i oppløsning. For et miljøbevisst og økonomiorientert systemmenneske med et enormt ønske om at folk skal ha det bra på generell basis, ble dette etter hvert veldig frustrerende for ham. Det må da gå an å lage strikker som ikke ryker i ansiktet på en midt under treningen og hantler som ikke skrus fra hverandre av seg selv? For ikke å snakke om prisen på utstyret som gjør at ledelsen nærmest må velge mellom utstyr og personale? Robin pakka bagen og tok med seg sjefen sin Leif til Taiwan og Kina for å besøke fabrikker.

ata, som da var forkortelse for Asker TreningsAkademi; senere forkortet til atakademi og nå bare ata (treningsutstyr), sitt første produkt ble strikker som ikke ryker midt i en treningsøkt, deretter kettlebells med brede håndtak, og siden da har det gått slag i slag. Til og med bagen Robin pakka i fikk han lyst til å forbedre, så nå produserer ata duffel bags for blant andre AFPT.

På egne bein med verdifull bagasje

Fra å være en underavdeling i asker treningssenter ble ata i 2019 skilt ut som eget AS. Sommeren 2020 kunne de etterlengtede nye lokalene overtas, og ata sto for alvor på egne bein. Nå har vi altså også fått ata showroom.

 

Helene Nes er hovedtrener hos CF Asker og fagperson i ata. Vilde Myrbo Hoff (t.h.) er assisterende hovedtrener. Foto: Jørgen Orlin

All den viktige lærdommen fra tiden som del av asker treningssenter er med videre, og nå i et herlig fellesskap og delt adresse med CF Asker (CFA). Sistnevnte er også på sett og vis en videreføring av det tidligere ats og modellene og arbeidene med senter- og personalutvikling derfra, med mange av de samme kompetansepersonene.

– Vi fortsetter å utvikle arbeidet vi startet i ats-tiden både i ata og CFA. Treningssenterdrift, treningsutstyr og personalutvikling er elementer som er viktige for alle som driver treningssenter, ergo majoriteten av atas kundemasse, forklarer Soroush Jozani.

Hør mer om filosofien i AFPT-podcasten #53 (ekstern lenke til Spotify)

Snakker høyt om holdning og verdigrunnlag

Senteret har ingen speil, de snakker om kosthold og søvnvaner på treningstimene og har regler for deltakernes totalbelastning og hvor ofte de får komme på trening. Innsats er det som betyr noe, ikke resultater eller utseende. Holdning snakkes høyt og tydelig om, fordelen er at de som ikke passer inn finner det ut ganske raskt.

– Alt vi gjør er et resultat av årevis med utvikling, evaluering og tydeliggjøring av verdier. Trening er personlig for alle som gjør det, og det skal vi dyrke.

Lista over samarbeidspartnere er lang. I tillegg til nevnte AFPT er også Nor3F svært synlig i mye av arbeidet som gjøres hos CFA og ata.

– Vi deler gladelig av all kunnskap vi har som kan bidra til å gjøre andre bedre, forsikrer Soroush.

 

Tekst og foto: Charlotte Karlsen