Publisert

Hvor tidlig kan barn trene?

Det handler langt på vei om å legge til rette for å la barn være barn.

av Soroush Jozani

La oss starte med å definere “trening”, da det er svært vesentlig her. En fin og ryddig definisjon er denne:
Trening er systematisk arbeide man gjør for å utvikle seg.

Photo: @pattybphoto

For barn bør man unngå å gå i detalj hva det systematiske angår, og heller fokusere på lek, moro og mestring. Desto mer vi klarer å komme bort fra ordet “trening” og det man vanligvis knytter til det, desto bedre er det muligens.

Dersom vi for barn sier at systematiseringen handler om fysiske ferdigheter, så starter barn å trene fra den dagen de fødes. Helt naturlig, fra naturens side. De lærer å spise, løfte hodet, rulle rundt, bruke hendene, sitte, krype, gå – og så videre.

1-3 år

Nå barn er i alderen 1-3 år begynner de å kunne klatre, hoppe og falle. Alt er individuelt – alle barn er ulike og utvikler seg i ulikt tempo.

Dersom du som forelder ønsker å tilrettelegge for dette, så får du her noen tips:

  • Skap et miljø som inviterer til bevegelse (noe å klatre over/under etc)
  • Bruk tid med barnet i det miljøet og la barnet bestemme hva de ønsker å utforske
  • Barn hermer. Komm ned til deres nivå, gjør det de gjør og la dem gjøre det du gjør

3-5 år

Fra 3-5 år forstår barnet mye mer og er mye sterkere og stødigere i sine bevegelser. Nå kan man tilføre elementer som balanse og koordinasjon i tillegg til klatre, hoppe og falle.

Så, hvor tidlig?

Med andre ord trenger du ikke tenke på hvor tidlig barn kan trene. Spørsmålet er heller hvor tidlig du kan begynne å sette av tid til at barnet skal få utforske og hvor mye i deres hverdag som er skapt for at barnet skal få bevege seg i et trygt miljø og utforske.

Photo by Zachary Kadolph on Unsplash

Bevegelse og trening er del av vår natur, men vi skaper dessverre miljøer som hindrer det i stedet for å invitere til det.

Ett eksempel: Om barnet ditt sparker seg opp mot en vegg, blir du glad for at barnet utforsker verden opp-ned, eller blir du opprørt fordi h*n skitner til veggen?

Lar vi barn være barn?

 

Artikkelforfatteren er en erfaren PT, CrossFit Kids-coach og er selv pappa.