Publisert

Fem kjappe om drivkraft og familieliv på gård: Tonje Fjeldstad

De har gård med blant annet 300 sauer, hester, griser og storfe. De driver eget treningssenter og venter barn nummer tre. Hvor mange timer har Tonje og mannen i døgnet, egentlig? Her forteller de om drivkraft, motivasjon og hardt arbeid basert på ekte lidenskap.

Navn: Tonje Fjeldstad
Alder: 31
Familie: Eirik og jenter på 4 og 6, venter barn nummer tre
Instagram: @tonjeefjeldstad

 

1. Hvor viktig er trening og aktivitet for deres familie, og hvorfor?

Trening og aktivitet er for oss alfa omega for en hverdag med overskudd og energi. Når det gjelder trening er nok mor i familien den som har størst “behov”, men turer og annen hverdagsaktivitet blir som regel det fritiden fylles med. Vi er kanskje litt ekstra heldige som eier og driver vårt eget senter, Kick Finnsnes, noe som gjør det veldig enkelt for oss å kunne ta med jentene på trening. På senteret har vi også ordnet et barnerom med litt forskjellig barna kan leke med. Dette er også åpent for andre medlemmer på senteret som ønsker å ta med barn på trening.

 

2. Hvilke aktiviteter gjør dere?

Som familie går det i mye variert, og også en del kombinert arbeid på gården og aktivitet der jentene er med på diverse gjøremål som må gjøres. Når det ikke er arbeid på planen prøver vi å få til turer i skog og mark, både med og uten ponniene vi har på gården. Disse gjør det mulig med litt lengre turer enn når barna går selv. Å dra i badeland har også blitt en del av vår aktivitet – for ja, det er virkelig blitt en hel treningsøkt etter man fikk barn😄

 

Driver egen gård: Tonje, Eirik og jentene driver gård og treningssenter – og venter barn nummer tre. Drivkraft, disiplin og ekte lidenskap er stikkord som beskriver familien fra Finnsnes. 

3. Hvis terskelen for å trene er høy, har dere noen tiltak som funker for dere?

Når terskelen er høy har jeg en strategi hvor jeg minner meg selv på at ingen har kommet noen vei med ren motivasjon. Motivasjonen vil ikke alltid være der, selv om det er ekstremt deilig når den er der. Men, for å nyte den når den er der, må man også presse seg selv litt gjennom de dagene den ikke er der, og det er først da man også får resultat av det man gjør. Jeg har også gjennom 16 års erfaring med trening lært å kjenne min egen kropp ganske godt, og kjenner godt forskjell på når den faktisk trenger hvile, og når jeg “bare er lat”. 

 

4. Hva motiverer dere?

Som familie og i den tiden vi bruker på fritiden motiveres vi av opplevelser. Det å faktisk gå ut av helgen å ha gjort mer enn å sett på tv og nettbrett. Det trenger ikke alltid være de store tingene, men rett og slett litt mer innhold i hverdagen tror vi er viktig. Her har det også for oss voksne vært viktig å inkludere barna i gårdslivet, selv om ting tar litt lengre tid når de er med. Vi har også tre hunder som både trenger og fortjener luft og turer, der hjelper nok oss litt med motivasjonen når været kanskje ikke er på topp.

5. Har dere tips dere vil dele med andre som ønsker å komme igang med trening i tidsklemma?

Vårt beste tips må være at ting ikke alltid trenger å være så mye. En liten tur med barna kan være nok for å komme i gang. Om barna er vanskelig å motivere for å gå ut på tur fungerer det ofte å ha et mål for turen. Plukke bær, samle steiner, finne blader med farger etc. Det gir som regel litt mer lyst hos barna enn å bare gå. Har man barn som ennå må bæres/trilles vil man kunne få gode økter av å gå på tur, gjerne i litt bakke. Når barna begynner å gå selv på tur er det naturligvis både kortere turer og lavere tempo, men kanskje man kan legge inn litt treningselementer på veien? Man rekker som regel noen knebøy mens barna utforsker hver bekk og stein 😄 

Ønsker man å få til mer trening uten mulighet for å sette av tid til å dra på treningssenter er det mange fine alternativer til å komme i gang hjemme. Litt avhengig av hvilket mål man har, men for de fleste i en nybegynnerfase kan man finne mange fine HIT- og styrkeøkter som ikke krever noe særlig med utstyr. Det er mye man kan gjøre mens barna er halvveis med, eller leker ved siden av. Eventuelt kan man oppsøke et treningssenter som er tilrettelagt for at barn kan bli med. Noen senter tilbyr også barnepass, så det kan være lurt å sjekke opp dersom det er det som stopper en fra å starte med treningen.

 

———————————————–

Dette er fem kjappe

Fem kjappe er spalten hvor vi stiller fem spørsmål til en person som setter aktivitet, helse og selvutvikling høyt tross er travelt familieliv.

Det å få tid til å trene i hverdagen er ikke alltid like lett. Det er jobb, barn, fritidsaktiviteter, foreldremøter, dugnader og så videre… For mange av oss går hverdagen litt inn i hverandre, og tiden strekker ikke alltid til.

Hvem hadde vel ikke sagt ja takk til flere timer i døgnet og en kortere «to do»-liste? Det gjelder å gjøre det beste utav det. Alle har ulike utgangspunkt, ønsker og mål, og mye i hverdagen handler om prioriteringer.

Dette er dem vi intervjuer i fem kjappe eksperter på, og vi håper du vil la deg inspirere! Se også flere fem kjappe-intervjuer her.