Publisert

Ingenting er viktigere enn helse

Finnes det noe viktigere enn helse? Egentlig ikke. Ingenting er viktigere enn helse. Har vi ikke helse, så har vi ikke så mye. Da får vi rett og slett ikke gjort stort. 

Som ordtaket så fint sier: «Livet er musikk, og kroppen er ditt instrument» 

Jo bedre instrument du har, desto bedre musikk kan du spille. Jo flere instrumenter du har, desto mer lyd kan du skape. For å vise hva vi forbinder med helse og verdiskapning for seg selv og dem man er glad i, har vi intervjuet en rekke spreke familier som implementerer aktivitet og trening inn i familielivet. 

Ingenting er viktigere enn helse: Soroush Jozani, også kjent som coach Jozani, er gründer av ata og en høyt respektert personlig trener, CrossFit-coach og foreleser og kursholder hos AFPT og Nor3F.

Definisjon av helse

Helse er bredt, og det finnes flere definisjoner på hva god helse er. Det alle disse har til felles er at de omhandler biologiske, mentale og sosiale faktorer. Disse går inn i hverandre på mange plan.

Vi skal ikke gå i dybden på hver del i denne artikkelen, men vi håper at du blir inspirert til å passe på deg selv litt bedre etter at du har lest dette. Kanskje får du også mer tro på hva du faktisk klarer? 

Flere gode år

Gjennomsnittspersonen i Norge blir ca 84 år, men de gode årene forsvinner rundt 71 (i snitt). Det betyr at du trenger medisin eller fysisk hjelp for at klare dine daglige utfordringer som at reiser deg opp, går på butikken, dusjer og lignende.

Soroush Jozani setter en aktiv livsstil med datteren høyt. Les artikkelen her.

Her er en oppgave til deg:

Tenk tilbake på hva du gjorde og hvor du var for 13 år siden. Og så tenker du videre på hva du har gjort hvert år siden det. Lukk øyene og ta noen minutter på det før du leser videre. 

Så. Hva hadde du gitt for å få like mye tid i framtiden, slik at du kan oppleve like mye som du har gjort de siste 13 årene? 

Tenk om du kunne fått 13 år ekstra til å reise, studere, være med foreldrene dine, barna dine, trene, alt annet du liker å bruke tiden din på.

Vi har alle ulike ønsker for hva vi vil bruke vår tid på. Det vi likevel har til felles er det faktum at hvor godt vi passer på vår helse har en direkte korrelasjon med hvor mye tid vi får på denne jorden. Innafor det spekteret av ting vi kan kontrollere, selvfølgelig.  

Victoria Trondsen har nærmest oppdratt sønnen Emil i bæremeis på fjellet rundt Bodø. – Aktivitet gjør at vi føler oss bedre som familie, sier hun.

Søvn og helse 

Det er fort gjort å tenke at man “trenger” litt mer egentid foran TVen i stedet for å sove. Men vi vet at om du ikke sover nok, så lever du sannsynligvis kortere. Vi vet også at trening tar tid, og at om vi ikke bruker kroppen vår så mister vi gode år. 

Kort sagt: Jo mer vi investerer i vår helse, desto flere gode år får vi igjen. Ganske spot on.  

La deg inspirere

Her er noen korte tips og inspirasjon som kan bidra til å skape god helse. Det finnes selvsagt mange flere, men du trenger ikke alle – og alle passer ikke for alle. Start med én og utvid horisonten din gradvis.  

Fysisk 

  • Få opp pulsen såpass mye at du ikke klarer snakke hele setning – flere ganger i uken 
  • Løft tunge ting – og flytt dem lengre distanser 
  • Spis nok mat, ikke for mye. Spiser fargerikt og mindre prosessert 
  • Beveg dine ledd i store bevegelser 

Pyskisk: 

  • Bruk tid utendørs 
  • Vær takknemlig for det du har. Når du er takknemlig, så setter du pris på livet. Når du tenker på alt som kunne vært bedre, så mangler du alltid noe. Begge er basert på hvordan du ser på det!

Sosialt 

  • Bry deg om andre, så bryr seg andre om deg 
  • Gi mer enn du får 
  • Drikk vin… 😎 

Oppsummering: Ingenting er viktigere enn helse

Det er ikke hva du gjør en gang i blant som avgjør hvor god helse du har. Det er hva du gjør litt av hver dag som blir summen av hvem du blir. 

Og glem ikke:

«Livet er musikk, og kroppen er ditt instrument»