Publisert

Oslos nye brannstasjon sto i mars 2023 ferdig uten gymsal

Trening på jobben – tenk at Oslos nye brannstasjon i sentrum ble bygget uten gymsal. Nå kan de ansatte likevel trene ønsket aktivitet i lukket sone.

Oslos splitter nye brannstasjon er bygget på en begrenset tomtestørrelse i Bjørvika, noe som gjør at stasjonen i seg selv er ganske liten (bruttoareal 2.647 kvadratmeter), samtidig som det er mye folk på vakt. Faktisk hele 16 personer per vaktlag, og disse trenger å kunne trene på jobb.

oslo brannstasjon
Kondisjonsrommet består av både møller, sykler, romaskiner og stakemaskin og har egne tv-skjermer og lydanlegg som ikke påvirker styrkeavdelingen.

Som vaktpersonell i brannvesenet er fysisk trening svært viktig, da jobben krever en viss form for fysisk styrke og utholdenhet. Personalet må årlig gjennomføre harde fysiske tester for å vise at de er skikket til jobben.

Ble bygget uten gymsal

-Det finnes ingen gymsal på denne stasjonen, noe som er veldig uvanlig, sier Sverre Starholm hos Brann- og redningsetaten i Oslo.

Stasjonen ble overlevert i mars 2023, og treningsrommet sto klart like før sommeren.

-I og med at de ansatte på vakt også jobber lange skift, blir trening en del av den sosiale omgangen på lagene, forteller han.

Nå som det er etablert et plasseffektivt treningsrom i samarbeid med ata, er alt lagt til rette for at mannskapet kan trene på vakt.

– Dette er noe alle drar nytte av, selv om mange ville foretrekke den felles treningen i en gymsal. Da dette ikke er mulig her, var det viktig å legge til rette for at flest mulig ønsket å bruke treningsrommet av egen lyst.  Ikke fordi man følte det som et press, poengterer Starholm.

trening på jobben i arbeidstiden
Da 3/4 vegger primært er i glass og siste vegg er en spilevegg, gav dette noen utfordringer med plassering av utstyr.

Trening på jobben er ekstremt viktig for brannvesenet

Han forteller at de aller fleste – om ikke alle – ansatte trener på jobb, men også utenom. En brannkonstabel er nok over gjennomsnitt interessert i en eller annen form for trening.

Valget falt på ata treningsutstyr av flere grunner, blant dem kvalitet, pris og layout.

– Jeg kan ikke annet enn å fullrose ata og deres representant (Milad Ghasemlo, journ. anm.) opp imot oss. I slike oppdrag hvor man bestiller noe ut i fra kun tegninger før noe er ferdig bygget, vil man møte på utfordringer. Disse har blitt løst gjennom god kommunikasjon mellom ata og oss som bruker, slår Starholm fast.

Oslos nye brannstasjon ligger i Bjørvika. Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien. Foto: Tove Lauluten, fremtidens byggenæring

En del utfordringer

Utfordringen hos dem var primært antall kvadratmeter satt opp imot antallet ansatte som potensielt skal kunne bruke rommene samtidig. Arealet fikk man ikke gjort noe med, men det å kunne skille kondisjon og styrke i hver sin avdeling med glassvegg og dør i mellom, ble en god løsning.

Kondisjonsrommet består av både møller, sykler, romaskiner og stakemaskin og har egne tv-skjermer og lydanlegg som ikke påvirker styrkeavdelingen. Styrkeavdelingen på sin side består av noen få faste apparater, resten er frivekter og rigger.

Da 3/4 vegger primært er i glass og siste vegg er en spilevegg, gav dette noen utfordringer med plassering. Nå er det godt tilrettelagt for trening i arbeidstiden.

– En annen utfordring var å få nok gulvplass til forskjellige øvelser og mange personer i samme rom. Dette tror og håper jeg vi har fått til, sier Starholm.

Bilde er skjermdump fra magasinet Byggeindustrien. Her vises et bredt utvalg hantler i ulike størrelser.