Publisert

Dette er calisthenics

Hva er calisthenics?

Dere har kanskje sett denne herlige fyren, Joefrey, i våre kanaler. Han er en av våre trofaste og kjære teammedlemmer som har vært med på store deler av atas spennende reise. Joefrey driver aktivt med streetworkout og calisthenics, som i hovedsak er trening ved bruk av egen kropp.

Joe forteller:

  •  En korrekt oversettelse av ordet «Calisthenics» blir egenvektstrening
  • Calisthenics er en form for styrketrening med bevegelser som utøver store muskelgrupper (grovmotoriske bevegelser), som løping, grep, dytting osv.
  • De er ment å øke styrke, kondisjon og fleksibilitet, gjennom bevegelser som å trekke, skyve, bøye, hoppe eller svinge – ved å bruke kroppsvekten for motstand.
  • Calisthenics kan gi fordeler i form av muskulær og aerob kondisjonering, i tillegg til å forbedre psykomotoriske ferdigheter som balanse, smidighet og koordinering.

 

Urban calisthenics

Som i mange idretter kan også calisthenics deles videre inn i ulike arter og retninger:
Urban calisthenics er en form for gatetrening: Calisthenics-grupper utfører treningsrutiner i urbane områder. Enkeltpersoner og grupper trener for å utføre avanserte ferdigheter i calisthenics som muskelopptak, spaker og forskjellige freestyle-bevegelser som spinn og flips, som vi nå kanskje kaller for bodymovement som også brukes i flere tilfeller, som dans, kampsport og turn.

 

Brukt i militæret

Idrettslag og militære enheter utfører ofte lederstyrte gruppe-Calisthenics som en form for synkronisert fysisk trening (ofte inkludert en tilpasset “call and response” -rutine) for å øke gruppesammenheng og disiplin. Calisthenics er også populært som en del av kroppsøving i grunnskoler og videregående skoler over store deler av verden.

Økende popularitet

Nå ser vi at folk over hele verden har begynt å interessere seg for denne typen treningsmetode, kanskje fordi man under pandemien har måttet se til andre og mindre utstyrskrevende idrettsformer. Det er umulig å bli utlært innenfor calisthenics.

Det finnes ingen grense for hvor mye man kan lære. Man kan også kombinere calisthenics med funksjonelle treningsutstyr som, kettelbell, strikker, ball, treningsvest og så videre for å få med enda mer allsidig trening.

Joe forteller at hans syn på trening er at det skal være gøy, lærerikt, skadeforebyggende, alternativt og varierende og tilpasset for alle. Derfor jobber han hver dag med å dele litt av sin kunnskap rundt hvordan han trener, særlig rettet mot barn og unge som ikke har funnet andre arenaer de føler de passer inn i.

– Mitt navn er Joefrey, og jeg jobber som calisthenics coach. Dette gjør meg til den jeg er med det jeg driver med!