Publisert

Årets spådom – treningstrender 2023

Endelig er årets spådom treningstrender 2023 her! The American College of Sports Medicine har publisert det de antar vil være årets mest populære treningstrender det kommende året. Coronapandemien fikk fart på hjemmetreningen, men har hjemmegymmet klart å beholde sin plass på lista?

Det er jo ingen tvil om at pandemien hadde stor innflytelse på treningsårene 2021 og 2022. Men allerede nå, snaut et år siden tingenes tilstand, kan vi se store forandringer. Det er selvfølgelig noen trender som aldri forsvinner fra listen, men etter en lang periode med lockdown er folk mer kreative enn noen gang, og nye treningsmetoder og trender pryder listene.

I 2022 var det “bærbar teknologi”, slik som for eksempel smartklokke, pulsbelte, aktivitetsmålere som tronet høyest. I 2023 er det fortsatt bærbar teknologi som ligger på topp. Pulsklokkene blir jo ikke akkurat dårligere med årene, og folk blir mer og mer opptatt av kvalitetssøvn, hjertefrekvens, antall skritt og mye mer.

Hva skjer med hjemmetreningen?

I 2022 lå hjemmetrening på en solid andreplass men har i år fått tildelt en trettendeplass. Vi heier fortsatt på hjemmegym, da det gir folk bedre tid, kortere dørstokkmil og flere muligheter. Vi har tidligere skrevet en artikkel om hjemmegym, og om dette er noe du blir rikere av. Og jada, man blir rikere på en rekke egenskaper og verdier som betyr mye for mange. Slik som helse, selvfølelse, motivasjon – og ikke minst tid. Les artikkelen her!

Så la oss ta en liten titt på topp 8 trender for 2023👇

 1. Bærbar teknologi.
  Dette er nok en trend som har kommet for å bli. Klokken gir deg motiverende qoutes, passer på at du har fått inn nok steg i løpet av dagen, gir deg beskjed om å puste, drikke vann, søvn, meldinger, Snapchat… and so on. Det blir som å ha en motivator på håndleddet, og som du ofte kan koble opp mot med diverse treningsmetoder for å få kalkulert alt inn på ett og samme sted. Sjekk ut vår mini timer med app!
 2. Styrketrening med frivekter.
  I motsetning til fjorårets andreplass som var hjemmetrening, er det nå styrketrening med frivekter som har kapret sølvet. Men hei, styrketrening med frivekter kan jo også gjennomføres hjemme – så vi tenker at dette går som hånd i hanske. ata har frivekter i et høyt spenn av kg. Det gjelder blant annet hantler, kettlebells og vektskiver. Vi har alt til et komplett hjemmegym og styrketrening med frivekter.
 3. Egenvektstrening.
  Trening med egen vekt er faktisk veldig effektivt, billig og lite tidskrevende. Du har sikkert vært på ferie med kun en strikk eller to i baggen? Øvelsene du kan gjøre kan variere i det uendelige, og du kan for eksempel sette sammen med rask og effektiv sirkeløkt. Trening med bare egen kroppsvekt har det siste året blitt svært populært, og som brukes for eksempel på tunge crossfit-økter, som både rehab og prehab. La oss også nevne senior-timer som tar oss til neste punkt på lista.
 4. Trening for eldre.
  Mer fokus på skadeforebygging og oppbygging av tapt muskelmasse hos eldre. Det er faktisk slik at de som er eldre, vil ha et stort utbytte av tilrettelagt styrketrening. Regelmessig trening er også sunt for eldre. For ikke å glemme at trening reduserer risikoen for hjertesykdommer og metabolske sykdommer, for beinskjørhet, fall, fedme, kognitiv svekkelse, og muskelsvakhet (M. Kvam. 2020). Apparater er ofte gode verktøy for å bygge opp styrke når balansen og muskelkontrollen ikke er den beste.
 5. Funksjonell trening.
  En god blanding av alt vi skulle ønske vi var gode på. Slik som generell styrke, balanse, smidighet, hurtighet etc. Funksjonell trening skal gjøre oss rustet til å løpe etter barna (eller hunden), løfte tunge ting opp fra bakken og samtidig være smidige nok til at vi kan leke på gulvet med barn eller barnebarn.
 6. Trening utendørs. 
  Her kan vi snakke om muligheter. Løpeturer, trening i utendørsparker, sprint på bane, listen er lang. Her er det kanskje mest kreativiteten som setter grenser. Ta med deg en vektvest og finn deg en motbakke, vi lover god effekt!
 7. HIIT (high intensity interval training).
  Det beste med denne type trening er at det ikke trenger å ta så lang tid! Sett av 20 minutter mens middagen står i ovnen. Dette er en treningsform som kan gjennomføres mer eller mindre overalt. Hjemme, på gymmet, utendørs, i pausen på jobb. Her også, vær kreativ!. Vi har faktisk vår helt egen mini timer (med app) som du lett kan putte i baggen og ha med overalt. Hvis du ønsker noe større har vi også en større klokke som kan henges på veggen.
 8. Trening for vektnedgang.
  Denne trenden er kanskje med i søkelyset nå i januar-mars måned, før det dabber litt av mot sommeren. Finn dine mål, ønsker og lag deg en plan! Tenk at det skal være gjennomførbart, morsomt men samtidig utfordrende. Da kommer du langt!

Resten av lista ser slik ut:

9. Ansettelse av sertifiserte treningseksperter

10. Personlig trening

11. Trening av kjernemuskulatur

12. Sirkeltrening

13. Hjemmetrening

14. Gruppetrening

15. Trening som medisin

16. Livsstilsmedisin

17. Yoga

18. Lisenser for Fitness Professionals

19. Helse- og velværecoach

20. Treningsapp på mobil

 

Kilder

https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/treningsrad-for-eldre/styrketrening-for-eldre/

https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/fulltext/2023/01000/worldwide_survey_of_fitness_trends_for_2023.6.aspx