Publisert

Erfaren PT har bygget gym hjemme: Solid og praktisk utstyr er essensielt

Henrik Westgaard har jobbet som PT i en årrekke i blant andre EVO, Fresh Fitness og Bare Trening. Nå har den anerkjente PTen og kona Jeanette bygget et privat PT-studio under huset sitt i Kristiansand.

– Dette er hovedinntektskilden til både meg og min kone. Vi har på mange måter gått all inn, og da var solid utstyr viktig, forteller han.

Ulike PT-produkter

Like viktig som solid utstyr er nok utstyr, da de ønsker å kunne holde økter med kunder samtidig.

– Vi tilbyr vanlig PT 1/1, DUO klipp og PT smallgroup, sier Henrik.

Han beskriver utstyret de har kjøpt fra ata som helt strøkent.

– Jeg gikk blant annet for praktiske dual varianter på leg extension/leg curl og nedtrekk/seated row. DAPen er også praktisk og gir mange muligheter, synes Henrik Westgaard.

Anbefaler ata

Kommunikasjonen med ata og Soroush omtaler Westgaard som et eksempel til etterfølgelse.

– Det er en stor fordel at han har så mye egenerfaring. Mange selgere har knapt brukt utstyret de selger. Soroush følger også bra opp etterpå og sikrer at alt fungerer som det skal, synes gründeren.

Han forteller av leveringen av utstyret også gikk kjapt.

– Det var en STOR fordel at skruer var montert løst på forhånd. Det gjorde jobben med montering enkel.

Publisert

Eiker Energi bygget treningsrom for ansatte på rekordtid

Det gikk ti dager fra befaring til levering, og så tre dager på montering. På 13 dager hadde de planlagt treningsrom for ansatte, revet vegger og montert. For noen racere!

I starten av februar var Marie Anthonsen fra ata på befaring i et rom Eiker Energi tidligere hadde benyttet til treningsrom for ansatte, primært kondisjonstrening.

– Rommet ved siden av var da lager, og de fikk ideen om å slå ut veggen for å skape et større areal for trening, forteller Marie.

Ville maksimere arealet

Linda, som er økonomisjef i bedriften som holder hus i Hokksund, trener selv CrossFit og holder timer som trener. Hun ønsket å få inn en rigg med et par knebøystasjoner, mulighet for å gjøre pull-ups, integrert oppbevaring og maksimere arealet de hadde tilgjengelig.

Etter befaring satte Marie opp et forslag med tegning, som Linda og co. bekreftet uken etter, samtidig som de fortalte at betongveggen mellom rommene allerede var revet. Nå var alt klar for å bygge treningsrom for ansatte!

– De hadde ikke bare revet betongveggen, men også fått ut alt annet, støvsugd og gjort klart for innredning! sier Marie.

Tre dager fra levering til ferdig treningsrom for ansatte

Ti dager etter første befaring ble utstyret levert, og tre dager senere hadde de satt opp alt! 

Grunnet litt båttrafikk med ata-varer som tok omveien til Europa, så ble dessverre oppbevaringshyllene levert noe etter det andre. Også disse ble satt opp samme dag, og alt av kettlebells, vektskiver og hantler er nå trygt forvart i hyller. 

Treningsrom for ansatte hos Eiker energi

– Hver onsdag har de en fellesøkt for alle ansatte. Linda går gjennom økten og deltar selv i treningen, forteller Marie, som har vært tilbake hos kunden Eiker energi og sett det ferdige resultatet.

Målet med treningsrommet er å gi ansatte mulighet til å styrke kroppen, bedre kondisjon og ikke minst bygge samhold og teamfølelse! Rommet er åpent hele dagen, og de kan trene selv når det måtte passe, enten alene, i små grupper eller større fellesøkter. 

Din bedrift er mer enn velkommen til å kontakte oss for et tilbud på treningsrom hos dere. Vi hjelper til med hele prosessen fra A til Å, akkurat det dere måtte ønske!

Publisert

Frode har bygget opp et miljø med flere hundre mennesker – uten fast lokale. Nå er Feelbox endelig her

Over en årrekke har Frode Lyng Hansen bygget opp et respektabelt CrossFit-miljø i Alta – UTEN å ha et CrossFit-lokale å trene i. 29. april 2024 åpnet Feelbox Alta.

– Feelbox Alta etableres nå som et resultat av at Frode Lyng Hansen i Alta har bygget opp et CrossFit-miljø i Alta over de siste 5-6 årene. Hittil har de enten vært utendørs eller trent i Feel24 sine lokaler, forteller Eivind Ringard, daglig leder i paraplybedriften Functional Fitness Group (les mer om dem i bunnen av artikkelen).

Da Feelbox Alta åpnet våren 2024, var det i samarbeid med Feel24, hvor de leier en ledig sal i Feel24 sine lokaler og får tilgang til Feel24 sine fasiliteter – som garderobe og egentreningsområde.

– Det er en veldig effektiv måte å samarbeide på og har gjort etableringen mye enklere, forteller Ringard.

Dette var viktig i planleggingen av Feelbox Alta

– Siden CrossFit er gruppetimebasert, er første steg ved etablering av nye sentre alltid å kartlegge om vi har instruktører som står klare til å levere gruppetimer, forklarer Ringard.

Dette kartla de parallelt med at de jobbet inn mot Feel24 angående lokaler. Da de hadde menneskene klare og lokalene klare, kom ata på banen som fast utstyrsleverandør. 

Feelbox har stor rigg fra ata

Etterlengtet tilbud i Alta

– Dette tilbudet er svært etterlengtet i Alta. Facebook-gruppen som Frode har bygget opp over de siste årene har 450 medlemmer, som alle har ventet på at tilbudet skal komme til byen, forteller Ringard.

Da dørene til Feelbox Alta åpnet 29. april 2024 var det med rundt 80 medlemmer allerede før åpning, og med ytterligere 30-40 på interesselisten.

– Vi er sikre på at prøvetimene som vi har ukentlig kommer til å fylles opp og føre til at de som sitter litt på gjerde også kommer til å begynne hos oss. 

Samarbeidet med ata

– ata er som alltid veldig enkle å samarbeide med. De har relevant erfaring, som hjelper veldig, og de leverer 10/10 kundeservice. Strålende kundereise fra A til Å, skryter Ringard.

Som bildene over viser er Feelbox Alta fylt med gulv, hantler, rigg, box jumps, vektskiver, stenger, hand stand push ups-matter og mye mer fra ata.

*Functional Fitness Group er en kompetansebedrift som har sitt hovedsete til i lokalene til CrossFit Oslo i Nydalen i Oslo og driver i dag over ti CrossFit-sentre og et PT-senter. Se deres sentre.

De har utviklet en driftsmodell som er bærekraftig og skalerbar og har en produktkatalog som inneholder trening i grupper, personlig trening, workshops, seminarer og digital oppfølging av kunder.

Publisert

PumpHouse – Oslos nye storstue

PumpHouse er Oslos nyeste storstue for styrketrening, og et eldorado for alle som setter høye krav til utstyret der de trener. Vi i ata er stolte over å ha fått levere gulv, vektløftingsstenger og vektskiver til dette imponerende senteret!

Vi var nysgjerrige på valg av utstyr og tanken bak disse, så vi tok en prat med daglig leder Marius Høgvold hos PumpHouse.

Han kunne fortelle oss at kvalitet og internasjonale standarder var viktig for dem i prosessen med å velge utstyr.

Se intervjuet her

Fra ata kjøpte PumpHouse lydgulv, weightlifting power bar (tåler 1000+ kg), steel plates og eco bumper plates.

Publisert

Stavanger-bedrift utnyttet 20 kvadrat til treningsrom for ansatte

Swagelok Norway (SVAFAS Stavanger Valve & Fitting AS) flyttet inn i helt nytt bygg i mai 2023 hvor det var tilrettelagt for treningsrom for ansatte. Det var bare en utfordring: størrelsen.

– Det tok litt tid før vi kom i gang, men fikk etter hvert satt sammen en gruppe som skulle ha ansvar for utformingen av treningsrommet, forteller Mads Winum.

20 kvm

Arealet på rommet var ikke ideelt, det var nemlig ikke større enn drøye 20 kvadratmeter.

– Derfor var det viktig å kartlegge hva som var nødvendig utstyr og hva vi som gruppe kan få best utbytte av, sier Winum.

De landet på en tredemølle, romaskin, og Cable Smith Rack, samt frivekter i form av kettlebells og hantler.

Da mente vi at vi dekket det meste av behov, og mottakelsen har vært kjempebra! Rommet har fått veldig mye skryt av de ansatte, og mye av dette skrytet skal sendes videre til ata og Marie, roser Mads.

Har leid inn PT

Videre satser Svafas på mye aktivitet, og de har fått inn en PT som gir innføring i bruk av utstyret på treningsrommet.  

– Jeg føler samarbeidet med ata har vært var veldig godt helt fra starten av, og utfordringer som dukket opp underveis ble løst umiddelbart, sier Winum.

Swagelok Norway er engasjert i idrett og stolt sponsor av flere idrettslag:

Stavanger Oilers

Team COOP-Hitec Products

Madla IL Jenter-17

Propulse NTNU

Odds Ballklubb 

Publisert

Sprek Levanger utvider gruppetilbudet sitt

En drøm er gått i oppfyllelse hos Sprek Levanger: Nå inkluderer gruppetreningstilbudet også CrossFit-senter.

Sprek Levanger er et åpent og velutstyrt senter, med ny teknologi og et kompetanseteam som brenner for folkehelse. Senteret åpnet sine dører i 2016 i 2.etasjen på Mofjæra 3. Her finner du en stor styrkeavdeling med frivekter og apparater, en kondisjonsavdeling samt SprekCross-arena og sykkelsal. I januar 2024 tok Sprek også over 1.etasjen i bygget. Dette åpnet døren for drømmen deres om å utvikle et helhetlig konsept som kombinerer CrossFit og variert gruppetrening.

– Folk synes det er artig å trene sammen; det skaper tilhørighet. Vi ønsket å satse mer på fellestreninger og skape en sosial arena for trening i nærområdet, sier Johannes Czaikowski, daglig leder på senteret.

Processed with VSCO with ss1 preset

Noe for alle

«Sprek-huset», som de kaller det, gir et bredt aktivitetstilbud under samme tak. I januar 2024 utvidet Sprek Levanger sitt tilbud med ny gruppetreningssal og CrossFit-box i første etasje. Nå vil de nå ut til så mange som mulig.

– Med CrossFit, egentreningsareal og et variert gruppetreningstilbud med yoga, styrke, spinning og steg- og koreografitimer er det stor sannsynlighet for at du finner en aktivitet som passer for deg, sier Czaikowski.

Sprek Levanger skal være et treningssenter for alle, uavhengig av nivå.

– Uansett om du aldri har satt en fot inn på treningssenteret før eller om du er topptrent – så er du velkommen hos oss, forsikrer Johannes.

Målet om å skape et inkluderende miljø med fokus på fellesskap gjenspeiles også i inngangspartiet til senteret. Her møter du en lounge med sofaer og kaffemaskin – et naturlig sosialt samlingspunkt for medlemmene. 

Behovet for CrossFit-box i nærområdet

Innføringen av fullskala CrossFit-box har vært stor suksess for Sprek Levanger. Det kjøres 4-5 CrossFit-timer daglig på senteret. Etter åpningen i januar har timene vært fulle fra dag én. 

– CrossFit-tilbudet har blitt tatt svært godt imot, og det er tydelig at det er mange som ønsker å trene CrossFit, sier Johannes.

Sprek har kjørt egne timer, kalt «SprekCross», i CrossFit-stil, men markedet var klart for mer. Tidligere har det ikke vært tilgang på CrossFit-box i regionen, nærmeste var i Steinkjer, eller så måtte man ta turen helt til Trondheim. Det var med andre ord et behov for en ny CrossFit-box. Selv om behovet var der, er dette ikke nok for å lykkes i å drive CrossFit box: Her var engasjerte ansatte og god markedsføring essensielt. 

– Det hjelper ikke hvor bra boxen er hvis ingen vet om den, poengterer Johannes.

Processed with VSCO with ss1 preset

Prøvetimer og tett oppfølging

Teamet på Levanger jobbet grundig med markedsføringen fra start. Det ble arrangert mange prøvetimer, og folk ble oppringt én etter én for å få tilbud om å teste den nye boxen. 

– Etter å ha testa CrossFit er det mange som blir gira på å fortsette. Dette er en morsom treningsform hvor du utfordrer deg selv på mange måter; det er gode forutsetninger for å oppleve mestring i tillegg til det sosiale felleskapet som oppstår, forteller Johannes.

Gjennom iherdig jobbing og aktiv markedsføring ble budskapet dermed spredd effektivt. 

– Dyktige coacher og medarbeidere, i tillegg til et fint lokale med kvalitetsutstyr, er også medvirkende suksessfaktorer her, sier Johannes.

Samarbeidet med ata treningutstyr

Ved utbyggingen av gruppetimesal og CrossFit-box i 1.etasje på Sprek Levanger, ble det tidlig besluttet at de skulle ha utstyr fra ata. 

– Kvaliteten på treningsutstyret er avgjørende. Det er viktig med god kvalitet for å sikre funksjonalitet, holdbarhet, men også med tanke på sikkerhet – utstyret må ikke gå i stykker slik at folk kan skade seg, sier Johannes.

Utstyret fra ata møtte kvalitetsforventingene til teamet på Levanger, og gjennom både fysiske møter og kontakt på telefon og mail samarbeidet de om å lage den beste mulige løsningen for 1.etasjen på Sprek Levanger.

– Samarbeidet med ata treningsutsyr har vært kjempebra. De er veldig enkle å forholde seg til og svarer raskt både på mail og på telefon, sier Johannes.

Måtte tilpasses underveis

Underveis i planleggings- og byggeprosessen oppstod noen endringer. Dette krevde tilpasninger for å optimalisere plassen. 

– ata hjalp oss da med skreddersydde løsninger og målsatte tegninger for å finne den beste løsningen. Man må tenke på logistikken for å få best mulig flyt på timene, legger Johannes til.

Behovet har endret seg underveis, og det har vært mange samtaler for å få de nye salene til å fungere optimalt.

– Heldigvis ble nødvendige endringer gjort raskt, og den gode dialogen vi har hatt med ata treningsutstyr har vært helt avgjørende for at vi skulle få det produktet vi ønsket oss, sier Johannes.

Sprek Levanger et nå et moderne sted for trening og fellesskap der alle skal føle seg hjemme. 

Tekst og foto: Anita Hundseid

Publisert

Minibands-øvelser: En effektiv måte å trene hele kroppen med mnibands i stoff

Minibands i stoff er et allsidig treningsverktøy som kan brukes til å trene alle muskelgrupper. De er små, lette og rimelige, noe som gjør dem perfekte for hjemmetrening eller reiser. I denne artikkelen vil vi gi deg en oversikt over minibands-øvelser du kan gjøre med minibands i stoff.

Vi har også skrevet en artikkel om alle fordelene med minibands i stoff, den kan du lese her.

Minibands: Øvelser for underkroppen

 • Knebøy: Stå med føttene i skulderbredde og plasser båndet rundt anklene. Bøy knærne som om du skal sette deg ned på en stol. Hold ryggen rett og kjernemuskulaturen aktivert.
 • Utfall: Stå med føttene i hoftebredde og plasser ett miniband i stoff rundt begge anklene. Ta et så stort skritt som mulig frem med den ene foten og bøy knærne til begge knærne er i 90 graders vinkel. Hold ryggen rett og kjernemuskulaturen aktivert.
 • Glute bridge: Ligg på ryggen med knærne bøyd og føttene flatt på gulvet. Plasser minibåndet rundt hoftene. Løft hoftene opp fra gulvet til kroppen danner en rett linje fra skuldrene til knærne. Hold ryggen rett og kjernemuskulaturen aktivert.

Øvelser for overkroppen

 • Bicepscurl: Stå med føttene i skulderbredde og hold minibåndet i hver hånd med håndflatene opp. Bøy albuene, enten på en og en arm eller begge samtidig, og løft håndflatene opp mot skuldrene. Hold ryggen rett og kjernemuskulaturen aktivert.
 • Tricepspress: Stå med føttene i skulderbredde og hold minibåndet bak ryggen med begge hender. Bøy albuene og press minibåndet bakover. Hold ryggen rett og kjernemuskulaturen aktivert.
 • Skulderpress: Stå med føttene i skulderbredde og hold minibåndet i hver hånd med håndflatene ned. Løft armene opp over hodet til de er i en rett linje med skuldrene. Hold ryggen rett og kjernemuskulaturen aktivert.
 • Utoverføring av skulder: Stå med føttene i skulderbredde og hold minibåndet i hver hånd med håndflatene ned. Hold albuene bøyd i 90 graders vinkel og vri armene ut til sidene. Hold ryggen rett og kjernemuskulaturen aktivert.

Øvelser for kjernemuskulaturen

 • Planken: Stå i plankestilling med albuene under skuldrene og minibåndet rundt føttene. Hold kroppen i en rett linje fra hode til hæler. Hold kjernemuskulaturen aktivert i 30-60 sekunder.
 • Sideplanken: Stå i sideplankestilling med albuen under skulderen og minibåndet rundt føttene. Hold kroppen i en rett linje fra hode til hæler. Hold kjernemuskulaturen aktivert i 30-60 sekunder på hver side.
 • Russian twist: Sitt på gulvet med knærne bøyd og føttene flatt på gulvet. Hold minibåndet i begge hendene med håndflatene mot hverandre. Bøy deg bakover og løft føttene litt opp fra gulvet. Vri overkroppen fra side til side, forsøk å ta i bakken med hendene med strekk i strikken. Hold kjernemuskulaturen aktivert.

Tips

 • Du kan variere motstanden ved å bruke minibands med ulik motstand. ata
 • Du kan gjøre øvelsene mer utfordrende ved å kombinere minibands i stoff med annet treningsutstyr, slik som manualer, hantler eller vektstang.

Minibands i stoff er et effektivt og allsidig treningsverktøy som kan brukes til å trene hele kroppen. De er en god investering for alle som ønsker å forbedre sin styrke, kondisjon og fleksibilitet!

Publisert

6 fordeler: Slik trener du effektivt med minibands i stoff

Minibands i stoff er et must have i ethvert treningsareal. De er holdbare, behagelige å bruke, allsidige og enkle å ha med i bagen hvor enn du skal.

Minibands i stoff eller tekstil tilbyr en komfortabel, allsidig og effektiv måte å gi motstand til øvelser, noe som gjør dem til et verdifullt verktøy for styrketrening, rehabilitering og økter med høyere intensitet. Minibands i stoff har en rekke fordeler:

1. Komfort ved bruk av minibands i stoff

Stoffbåndene er myk og behagelige å ha på, spesielt under lengre treningsøkter eller når du gjør øvelser hvor båndet er i kontakt med huden.

2. Holdbarhet

Stoffbånd er svært holdbare. De kan nemlig ikke knekke, noe som kan skje med lateksbånd over tid, spesielt hvis de strekkes mye eller utsettes for svært lave temperaturer.

3. Allsidighet

Minibands i stoff kan brukes til mange øvelser for ulike muskelgrupper. Se oversikt her (link). Eksempler på underkroppsøvelser er knebøy, utfall og hip trust/glute bridge, samt til overkroppsøvelser som eksternrotasjon av skulder, brystpress og roing.

4. Grep

Stoffbånd har et godt grep om huden eller klærne, noe som kan forhindre at det sklir under trening. Dette er en stor fordel spesielt når du utfører dynamiske bevegelser.

5. Justerbarhet

ata minibands i stoff kommer i forskjellige motstandsnivåer, som er angitt med og påsydd merking. Dette lar deg enkelt justere intensiteten på treningsøktene dine ved å velge bånd med passende motstandsnivå.

6. Mobilitet

Minibands i tekstil er lette og kompakte, noe som gjør dem enkle å pakke med seg og bruke hvor som helst, enten hjemme, på treningsstudioet eller på reise. De er et praktisk verktøy for å legge til motstand til treningsøkter.

Se vårt utvalg av minibands i stoff her (link til produktside)

Våre minibands i tekstil kommer i tre ulike motstandsvarianter.

 

Disse øvelsene med miniband i tekstil kan du prøve:

Underkroppen:

Knebøy: Plasser båndet rundt lårene rett over knærne og utfør knebøy, med fokus på å holde knærne presset ut mot motstanden til båndet.

Glute bridge eller hofteløft: Plasser båndet rundt lårene rett over knærne og utfør glute bridges ved å aktivere setemusklene og løfte hoftene oppover mens du holder knærne presset ut mot båndet.

Monster walks: Gå inn i bandet og plasser det rundt leggene. Ta små skritt sidelengs, hold spenningen på båndet gjennom hele bevegelsen. Denne øvelsen skal ta godt på lår og setemuskultur.

Clamshells/hofteåpner: Ligg på siden med båndet rundt lårene rett over knærne. Hold føttene sammen og åpne det øverste kneet vekk fra det nederste mens du opprettholder spenningen i båndet.

Overkroppen:

Eksterne rotasjoner for skulder: Fest den ene enden av båndet i midjehøyde og hold den andre enden i hånden. Hold albuen ved siden av deg og roter underarmen bort fra kroppen mot motstanden fra båndet.

Pull aparts med bånd i tekstil: Hold båndet med begge hender foran deg i skulderbredde. Trekk båndet fra hverandre horisontalt, og klem skulderbladene sammen mens du gjør det. Bruk lav motstand på båndet.

Enarms roing: Fest båndet under foten din og trekk opp med armen på samme side av kroppen. Fokuser på å trekke med skulderbladene bakpå ryggen mens albuen føres tett inntil kroppen og skulderen er senket.

Kjerne:

Situps med press over hodet: Ligg på ryggen med båndet rundt underarmene på begge armer. Hold armene over mage og hofte mans du setter deg opp, og før armene opp over hodet når du er i sittende posisjon.

Vedhogging/wood choppers: Fest båndet over hodehøyde og stå vinkelrett på ankerpunktet. Hold båndet med begge hender og trekk det diagonalt over kroppen, og aktiver kjernemuskulaturen mens du roterer.

Anti-rotasjoner: Fest båndet i brysthøyde og hold den ene enden med begge hender foran brystet. Motstå båndets trekk mens du roterer kroppen til siden, og opprettholder en stabil kjerne.


Dette er bare noen få eksempler på de mange øvelsene som kan utføres med minibånd i stoff. Disse strikkene er allsidige verktøy som kan brukes i et bredt spekter av treningsøkter for å legge til motstand og målrette spesifikke muskelgrupper effektivt.

Publisert

CrossFit-utstyr: Fra nybegynner til proff

Bergenet lesetid: 10 minutter

Home » Artikler og fagstoff

Her får du innsikt i hva slags utstyr som trengs for å trene og bli god i CrossFit og funksjonell trening hjemme og på gymmet. Lær hva det ulike utstyret brukes til og hva du bør velge fremfor noe annet.

Funksjonell trening som treningsform er i vinden mer enn noen gang, kanskje mye takket være populariteten til idrettene CrossFit og Functional Fitness. Kommersielle treningssentre fører gjerne xfit-timer, og man kan få inn denne treningen like enkelt hjemme som ute og på et nesten hvilket som helst tilrettelagt senter eller gym som har tilpasset utstyr.

I denne artikkelen får du verdifulle råd og tips til hvordan du kan gå fra nybegynner til proff i CrossFit, samt hvilket utstyr du bør prioritere i din trening. ata treningsutstyr har levert høykvalitets utstyr som tåler en trøkk til CrossFit-sentre siden 2015 og er en foretrukken partner for de største kjedene og frittstående sentrene i Norge.

Henrik Negård er profesjonell utøver i CrossFit og Functional Fitness. Funksjonell trening hjemme og på gym er i vinden

Typiske crossfit-øvelser

Det er knapt mulig å trekke frem en øvelse og si at “den vil du aldri se som en CrossFit-øvelse”. Sykling, roing, svømming, tauklatring, biceps curl, dips med og uten vekter, markløft, håndstående i ringer, drakamp med tau, knebøy og svømming er bare noen “vanlige” øvelser fra ulike idretter du kan forvente å måte på i en typisk WOD (workout of the day).

I tillegg er det mange mer spesifikke CrossFit-øvelser, som gjerne er kombinasjoner mellom to eller flere andre øvelser. Det kan være en knebøy satt sammen med en push press (thruster), et hantelrykk sammen med en knebøy (dumbbell squat snatch), en burpee sammen med en snatch (devil’s press) eller en armheving sammen med enarms roing, frivending (clean), knebøy og push press (man maker). Mange omtaler det å lære navnene og kombinasjonene av øvelser i CrossFit som å lære et nytt språk, og det med god grunn. Henger du med så langt?

Et vanlig CrossFit-program

Når du skal bli god i CrossFit og Functional fitness, altså funksjonell trening, må du være god i “alt”. Du trenger ikke være like sterk som en som bare driver med styrkeløft, eller kunne løpe like raskt som en friidrettsutøver eller langt som en maratonløper, men du må være sånn passe god i alt. Med alt snakker vi kondisjonsidrett, turn, styrkeøvelser, kroppsvektøvelser, olympisk vektløfting – og stadig føres nye elementer inn i CrossFit-verdenen.

Mantraet er nemlig “prepare for the unknown” – vær forberedt på det ukjente.

Soroush jozani

Utøvere på høyt nivå trener derfor uendelig mange timer per uke for å komme gjennom alle ferdighetene og disiplinene. Svømming, kondisjon i ulike intensitetssoner og sykling kommer gjerne på siden av alle timene de legger ned på selve gymmet. Disse øktene inneholder gjerne en styrkedel med teknikk og deretter tyngre løft i et begrenset utvalg øvelser, før man går videre til en avslutningsdel med høyere tempo, svette og puls.

Det å være på høyt nivå i CrossFit og funksjonell trening krever også en del hvile, mye og bra mat, samt behandling av ømme ledd og muskler. Vi anbefaler Kriger training på det varmeste dersom du ønsker tett og god oppfølging av ditt CrossFit-program.

Dette utstyret trenger du

Som aktiv utøver av CrossFit, functional fitness og funksjonell trening er det en rekke utstyr du alltid bør ha i bagen:

 • CrossFit grips, som styrker grepet ditt primært i øvelser i rigg, som pullups, muscle ups og toes to bar, er essensielle å ha ved mengdetrening for at ikke huden i håndflatene dine skal ødelegges.
 • Vektløfterbelte, som hjelper deg å holde buktrykk i de tyngste øvelsene. En anbefaling som går igjen er gjerne å trene uten belte opp til ca 75 % av 1 RM, altså det tyngste du klarer å løfte én gang.
 • Kalk, som gjør grepet ditt bedre og mindre svett i en rekke øvelser. Populært brukt i alt fra øvelser i rigg som til øvelser med stang, hantler eller kettlebells.
 • Løftereimer, som er fine å ha til de tyngste løftene i øvelser som markløft og utfall med hantler.
 • Hoppetau, som gjerne skal snurres både to og tre ganger rundt kroppen per hopp når du kommer opp på et visst nivå. Høres krevende ut, men er veldig morsomt å få til! Hva som er det beste hoppetauet til CrossFit er opp til hver enkelt, noen liker dem lette og noen tunge, det viktigste er at grepet er godt og at lengden på vaieren kan justeres.
 • Et utvalg strikker til aktiveringsøvelser, samt som hjelp i øvelser som pull ups og dips før styrken er bygget opp tilstrekkelig til å klare det uten, kan også være kjekt å ha. Treningsstrikk er gode til oppvarming.

Dette utstyret bør gymmet ha

I tillegg til det du selv har med til hver økt, er det som du kanskje allerede har forstått en fordel at gymmet du skal trene på har vektstenger, hantler, wall balls, kettlebells, turnringer, kondisjonsapparater og en solid rigg.

I tillegg er det fint om hantlene er av typen hex, sekskantede, da det er standarden innenfor CrossFit. Gulvet bør være elastisk og tåle at man slipper ned vektstang på, gjerne 15 eller 25 mm frivektsgulv med eller uten isolerende underlag.

Alternativt kan man bruke crash pads som absorberer støy og vibrasjoner fra de tyngste slippene av vekter.

En annen sak du nok vil møte på ofte i programmet, er box jump – en kasse typisk laget i tre eller/og PVC som bruker til å hoppe eller gå opp på med eller uten vekter. Den er også hendig om man er for lav til å hoppe opp i riggen for å gjøre pull ups, toes to bar etc.

Øvelser uten CrossFit-utstyr som er fine å starte med

Hvis du er helt ny til CrossFit og styrketrening i det hele tatt, så kan det være lurt å starte med øvelser uten utstyr. Her er air squat (knebøy uten vekter), push ups/armhevinger, sit ups, utfall, lengdehopp, dips (på kasse er et fint steg 1) og burpees. Neste nivå øvelser uten utstyr er pistol squats (knebøy på ett ben), hand stand push ups (armhevinger stående opp ned mot vegg) og L-sit. Alle disse kan enkelt søkes opp på CrossFit sin egen YouTube-kanal.

CrossFit-utstyr hvis du vil trene hjemme

Du kan komme langt med et lite utvalg utstyr til hjemmebruk. ata selger blant annet vektstang-sett med vekter, her er anbefalt stang til herre 20 kg og noe tykkere enn 15 kg-stangen til dame. I tillegg kan et knebøystativ være en god investering om det å bli sterk i knebøy og skulderpress er del av dine målsetninger. Vi har et utvalg ulike squat racks som veksler mellom å være sammenleggbare, ha inkludert pull up rigg og mulighet for hyllesystem og dipsstativ, og være såkalt galvanisert for å tåle utendørsbruk året rundt. Hele utvalget ser du her.

I tillegg er et godt gulv, en kasse til å hoppe på, et utvalg hantler og kettlebells også en god investering om du ønsker å komme til neste nivå i CrossFit eller funksjonell trening på høyt nivå. I vår pakkekategori finnes ulike rabatterte løsninger til hjemmetrening på ulikt nivå.

Half Rack Easy gir mange muligheter.

Ofte stilte spørsmål relatert til utstyr til CrossFit

Hva er CrossFit?

En treningsform og sport som dreier seg om å være forberedt på “alt” av fysiske utfordringer. Løping, sykling, svømming, tung styrketrening, turn, gymnastikk, vektløfting og mer er alle elementer som er del av et CrossFit treningsprogram.

Hva er CrossFit-trening?

En kombinasjon av styrke- og kondisjonstrening med elementer fra olympisk vektløfting, styrkeløft, turn og kondisjonsidrett.

Blir man skadet av å trene CrossFit?

CrossFit er først og fremst en treningsform som effektivt kombinerer styrke- og kondisjonstrening. Det er mange øvelser å lære hvor flere med utfordrende teknikk, men med god oppfølging av en trener eller coach er det ingen grunn til å bli skadet av CrossFit. Å la være å trene er mye farligere for helsa.

Hvor ofte bør man trene CrossFit?

Det kommer helt an på ditt utgangspunkt og mål. I starten kan det være fint å trene 3-4 ganger i uken, og toppidrettsutøverne trener gjerne 10-12 økter per uke med ulikt fokus og intensitet i hver økt.

Hvem passer CrossFit for?

CrossFit som treningsform passer for barn, ungdom, voksne og eldre. CrossFit-trening inkluderer en del øvelser som er overførbare til dagliglivet og er fordelaktig for dem som ønsker god funksjon i livet også utenfor gymmet.

Hvem kan trene CrossFit?

Alle kan trene CrossFit. CrossFit-instruktører er lært opp til å vise mange ulike varianter og vanskelighetsgrader av alle øvelser, slik at de kan tilpasses alle uansett forutsetning. Du trenger ikke alltid så mye utstyr, heller.

Hvem oppfant CrossFit?

Greg Glassman fant opp og utviklet CrossFit og gjorde det til et patentert varemerke i året 2000.

Hvordan bli god i CrossFit ?

Det krever mye trening å bli god i CrossFit, siden det er så mange elementer som skal mestres. Det som gjelder for å bli bedre er å terpe på de ferdighetene man er dårligst på – hele tiden, samtidig som man vedlikeholder kondisjon, styrke og kapasitet der man allerede er god. Man blir aldri utlært i CrossFit, det er alltid områder å utvikle seg på og nytt utstyr å beherske.

Hvorfor er CrossFit så dyrt?

CrossFit-sentre, populært kalt CrossFit-boxer, tar stor stolthet i å følge opp sine kunder tett og godt. Alle medlemmer blir sett og fulgt av coachene slik at de utvikler seg i riktig retning. Mange følger også opp medlemmer som synes å falle fra, fordi de ikke ønsker såkalte støttemedlemmer. Det gjør også at taket på antall medlemmer blir relativt lavt. Dette krever store ressurser i form av personale og lokaler og setter standarden for en relativt høy pris sammenlignet med kommersielle gym med hundrevis av medlemmer uten personlig oppfølging.

Hvilke sko er gode til CrossFit?

Sko med flat og relativt hard såle, såkalte metcon-sko, er gode til CrossFit. Nike, Reebok og NoBull er populære produsenter av CrossFit-sko. I rene løfteøkter er det vanlig å bruke vektløftersko med oppbygget hæl.

Publisert

Trening med fokus på lavpris – Sense Express

Ved oppstart investere de i en treningspakke med brukt utstyr for å holde kostnadene lave, og dermed så Sense verdien i å gi kjærlighet og nytt liv til utstyret.

Sense Express, trening med fokus på lavpris!
Et nytt konsept for deg som ønsker å trene på egen hånd i lyse og luftige lokaler i Kongsberg.

 

Hvordan ble Sense Express til?

Sense Express, et lavpriskonsept som i 2016 åpnet dørene for innbyggerne i Kongsberg. Det gamle treningssenteret i Kongsberg ble lagt ned, og Sense Express fikk tilbudet om å overta de lyse luftige lokalene. Det er verdt å nevne at Sense Express er “lillebroren” til hovedsenteret Sense Helse, og konseptet er at medlemmer kan trene på egen hånd uten full bemanning.

 

Ved oppstart investere de i en treningspakke med brukt utstyr for å holde kostnadene lave, og dermed så Sense verdien i å gi kjærlighet og nytt liv til utstyret.

Samarbeidet med ata

Sense Express har gjennom årene investert i litt og litt nytt utstyr, men så seg nødt til å bytte ut en større andel med noe helt nytt!
De har helt siden oppstart i 2016 hatt jevnlig dialog med ansatte i ata, og daglig leder Wenche sier det at de fikk hjelp til å analysere hvilket type utstyr de hadde behov for, og hva som burde prioriteres med tanke på plass og brukervennlighet. 

 

Les mer om hva vi kan hjelpe deg med her! 

 

Det er spesielt èn ting har vært viktig for Wenche.

«Det er viktig for oss at det er mest mulig 100% drift, og minst mulig lapper med «i ustand på»

 

Vi er stolte samarbeidspartnere og takker for tilliten til Sense Express!