Publisert

Få mer ut av livet med #ata23houreffect

Vi kan vel alle være enige om at det hadde gjort seg med noen ekstra timer per døgn. I informasjonssamfunnet vi lever i skal man helst jobbe som om man ikke har familie og ha familie som om man ikke har jobb, samtidig som vi må ta vare på helsa for å mestre hverdagen og livet best mulig.

Vi kan ikke gi deg flere timer, men vi kan gi deg verktøyene for å få mest mulig ut av de timene du allerede har.

Om du bruker én av dine 24 timer til trening eller annen fysisk aktivitet, så vil det få enorme positive konsekvenser for livet ditt de resterende 23 timene. Det er dette vi kaller #ata23houreffect. Ha ditt utstyr til trening innenfor rekkevidde slik at du får brukt tiden effektivt når den timen du har satt av er kommet.

Fullskala hjemmegym er ikke et must


Om du har et fullt utstyrt hjemmegym eller det mest nødvendige i et skap er av mindre betydning, helsefordelene kommer etter bare 150 minutter med trening per uke (i snitt 21,5 minutter per dag). Kroppen vår er laget for å være i bevegelse og trives med større mengder opptil en svært stor mengde. Med tilvenning over tid tåler den også mer, og en time per dag er en veldig fin pekepinn å ha. Denne timen kan fint deles opp i halvtimer og kan også inkludere gåturer i litt friskt tempo, transporttrening til jobb/ærender.

Dette bør du tenke på

Trening er ikke alltid gøy. Ikke for noen, selv ikke for dem som driver med det på fulltid. Variasjon og det å gjøre ting som gir deg mestring kan derimot bidra til at en større andel av treningen din oppleves som morsom.

Om du ønsker et variert og dekkende program kan du tenke på å inkludere følgende:

  • KONDISJON: Ha med elementer av kardiovaskulær trening, populært kalt kondisjonstrening, som løping, sykling, hoppe tau og roing i treningsprogrammet ditt.
  • STYRKETRENING: Du bør også ha med styrketrening, gjerne med vekter som kettlebells, hantler eller vektstang, for å øke/vedlikeholde muskelmasse og styrke skjelettet.
  • MOBILITET: Det er også en fordel å ha mobilitetstrening med i rutinen din, da økt fleksibilitet gjør hverdagslige oppgaver enklere og reduserer risiko for skader. Dette kan være yoga, stretching eller annen bevegelighetstrening.

Hva med livet de resterende 23 timene?

Du trenger ikke gjøre det så komplisert. Få opp pulsen så du ikke klarar å snakke i noen minutter. Løft noe du syns er tungt helt til du føler at du ikke orker mer. Strekk på kroppen 2-3 ganger i uken, resten av ditt liv – og livdet vil bli så veldig mye mer enn “må” og “skal”. 

Når du har et strukturert treningsprogram i bunnen, som tilrettelegger for at du blir i stadig bedre form, vil de andre elementene i livet oppleves lettere.

Og du, ikke glem søvn og restitusjon, da. Det er også en viktig oppgave. For at du skal bli den beste deg.

Publisert

Fem kjappe om lysbetont aktivitet med barn: Mari Henrikke

For Mari Henrikke og mannen hennes Marius er det viktig å legge tilrette for at fysisk aktivitet og trening er gøy og lysbetont. Som eier av en CrossFit-box og to små barn blir det mye kombinasjoner av jobb, trening og lek. Slik som å leke Tarzan ved siden av mamma eller pappa som gjør ropeclimb. De er som alle oss andre, ikke alltid like motivert: men da sitter de ikke hjemme og venter på at motivasjon skal komme! De tenker på følelsen trening gir og kjører på. 

Navn: Mari Henrikke Eide Mihle
Alder: 28 år
Familie: Gift med Marius og har 2 barn på 4 og 6 år
Instagram: @marihenrikke

 

1. Hvor viktig er trening og aktivitet for deres familie, og hvorfor?

Trening og hverdagsaktivitet er utrolig viktig for oss! Når jeg får trent, er jeg en bedre mamma og kone, blir gladere og får mer energi til å finne på ting med gjengen min. Jeg har vokst opp i en aktiv familie hvor turer, svømmehall, sykling og lek ute stod øverst på lista! Og det er jeg så takknemlig for i dag. Det er noe jeg vil videreføre til min familie for vi har det så artig sammen når vi gjør det. 

Filip 4 år svarer: Fordi jeg vil være skikkelig sterk! 

Rikke 6 år svarer: Sånn at jeg blir sterk og sliten, og da blir man bedre etterpå! 

 

2. Hvilke aktiviteter gjør dere?

Ungene er med oss stort sett på alt vi gjør! Som eier av en CrossFit-box blir det mye lek ved siden av oss som trener vekter. Der får de gjøre akkurat det de vil, som å slenge seg i tau/ringer, lage hinderløype eller bli med på mine gruppetimer så lenge de orker – Filip på 4 år liker å herme etter de store gutta 😎 

Vi går på turning, går turer og leker mye ute. 

 

3. Hvis terskelen for å trene er høy, har dere noen tiltak som funker for dere?

Terskelen er høy oftere enn vi ønsker!
Men sånn er livet innimellom og vi prøver å minne hverandre på hva trening gir oss! 
 

 

Mari bruker tid med gjengen sin både på jobb og utenfor jobb! Lysbetont aktivitet er noe hun verdsetter, og barna er gjerne med mamma på gruppetimer!

4. Hva motiverer dere?

Vi er ikke alltid motivert, så det er litt vanskelig å svare på..😄 Trening er liksom bare noe vi gjør fordi vi elsker følelsen det gir oss og vi er vokst opp i aktive familier. Men vi vil ha sterke kropper som takler utfordringene vi møter og har lyst til å være med barna våre på aktiviteter så lenge vi kan!

Og så må man ikke sitte hjemme og vente på at motivasjonen plutselig skal komme😉

 

5. Har dere tips dere vil dele med andre som ønsker å komme igang med trening i tidsklemma?

Gå på tur med barna og inviter med flere i familien/venner om dere vil. Avtal at dere skal gjøre noen treningsøvelser når dere kommer fram (og drit i hva andre rundt dere tenker om dere🤪) Ungene leker ved siden av oss eller blir med på det de orker. Vi gjør det vi får til og økta blir til mens vi holder på. Det finnes ingen regler 🧡 

 

———————————————–

Dette er fem kjappe

Fem kjappe er spalten hvor vi stiller fem spørsmål til en person som setter aktivitet, helse og selvutvikling høyt tross er travelt familieliv.

Det å få tid til å trene i hverdagen er ikke alltid like lett. Det er jobb, barn, fritidsaktiviteter, foreldremøter, dugnader og så videre… For mange av oss går hverdagen litt inn i hverandre, og tiden strekker ikke alltid til.

Hvem hadde vel ikke sagt ja takk til flere timer i døgnet og en kortere «to do»-liste? Det gjelder å gjøre det beste utav det. Alle har ulike utgangspunkt, ønsker og mål, og mye i hverdagen handler om prioriteringer.

Dette er dem vi intervjuer i fem kjappe eksperter på, og vi håper du vil la deg inspirere! Se også flere fem kjappe-intervjuer her.

Publisert

Slik ruster du kroppen godt for å gå ski

Menneskekroppen er til for å brukes og for å utforske fjell og fjord. Ta vare på kroppen din gjennom styrketrening, så kan du utforske fjellet mer – også på ski!

Artikkelen om styrke for å bli bedre på ski er først publisert hos vår samarbeidspartner ACTIC.

Å gå på langrenn gir god og skånsom aktivitet for hele kroppen. For at opplevelsen skal bli behagelig, er det viktig å både ha teknikk og styrke. For mange blir skituren bremset på grunn av melkesyre og slitne legger allerede etter de første kilometerne. Å trene opp grunnstyrken er viktig, både for skigåing og livet generelt!

Slik blir du enda bedre i sporet

Gi deg selv muligheten til å bli enda bedre i sporet med noen enkle og effektive styrkeøvelser. Et lite tips er å satse ekstra mye på kjernemuskulaturen, siden det er særlig nyttig når du skal staker. Det å gjøre armmusklene utholdene er også en fordel, da utmattelse her vil kunne minske treningseffekten av skituren betydelig.

Øvelsene under fokuserer på å styrke bein, mage og armer. I tillegg trener du balanse – hvilket gir deg stabilitet. Implementer disse i programmet ditt for å bli en bedre skiløper!

1. Bensenk

Her jobber du med de rette magemusklene of hoftemuskulaturen. Ligg på ryggen med bena samlet og hendene ned langs siden. Løft bena rett opp mot taket. Senk dem sakte og kontrollert ned mot gulvet igjen, stopp gjerne like før de treffer gulvet. Press korsryggen ned mot bakken gjennom hele øvelsen. Om ryggen glipper, er du for svak til å gjøre hele øvelsen og må øve i det området du klarer å holde kontrollen.

2. Vandrende planke

Denne øvelsen styrker primært kjernemuskulaturen, men også skuldrene og baksiden av armene.Legg deg på magen og plasser armene under skuldrene. Fra denne posisjonen “vandrer” du opp og ned med en arm av gangen. Hold magen stram hele tiden så du ikke “faller” sammen på midten. Et lurt tips er å trekke sammen magemusklene på samme måte som du ville gjort om noen skulle til å bokse deg i magen.

3. Utfall

Utfall styrker rumpe-, kjerne og benmuskulatur. Bruk gjerne ekstern belastning i form av vektstang, kettlebell(s) eller hantler. Vær bevisst på at du aktiverer kjernemuskulaturen og holder overkroppen sterk under øvelsen.

4. Spensthopp

I denne øvelsen trener du rumpe, lår og legger, samtidig som spenst og muskulær utholdenhet blir utfordret. Syk rolig ned i en knebøy og eksploder opp igjen.

Når og hvor mye for å bli bedre på ski?

Å gjøre tre serier à 10-20 repetisjoner av disse øvelsene et par ganger per uke for eksempel i kombinasjon med en kondisjonsøkt vil kunne gi deg god progresjon dersom du er nybegynner innen styrke.

Om du er på et mer avansert styrkenivå, men kjenner at du har begrensninger når du går på ski, tenk på øvelser som trener spenst, muskulær utholdenhet og spesifikt muskulatur i kjerne, hofte og triceps som gjerne blir begrensende når man kaster seg over skiene for å tørke støv av gamle kunster.

Lykke til!

 

Publisert

Styrk trening: – En livsdrøm

Andrea tok en helomvending og gjorde alt annet enn å sitte stille i båten da pandemien slo oss. Nå driver hun eget gym i uthuset sitt, hvor det største målet er å skape et unikt miljø for både unge og voksne rundt trening.

Styrk trening så dagens lys tidlig i 2020, etter at Andrea Reppe Underhaug hadde gått med gründerspiren i magen en god stund.

– Jeg starta for alvor med treningen i 2009 etter at sønnen min ble født. Etter hvert som treningsinteressen ble sterkere, tok jeg utdanning som PT. Så følte jeg at jeg måtte satse, forteller Andrea.

Uventet brems

Og satse gjorde hun. Med to små barn og mann på sjøen ga hun seg med det en real utfordring. Og det midt i pandemien, på toppen av alt.

– Jeg skulle egentlig leie lokaler i Meråker, men så kom mars og korona, og alt ble satt på vent. Jeg brukte denne bremsen til å finne en annen løsning, sier den engasjerte gründeren.

Bestefar trådte til, og uthuset ble snart omgjort til treningssenter.

– De første to årene har vært uforutsigbare i og med at vi har hatt pandemien, men det handler om å se løsninger og ikke begrensninger. Jeg tok en råsjans og klarer meg ganske bra!

styrk trening
Andrea Reppe Underhaug satset på yrkesskifte etter passerte 30 år. Nå stortrives hun som gründer av Styrk trening ved Meråker.

Personlig engasjement

Når hun blir bedt om å beskrive Styrk med én setning, sier hun følgende:

– Personlig engasjert treningssenter med kunden i sentrum.

Og det er en dekkende beskrivelse. Personlig engasjert er nemlig det Andrea brenner ekstra sterkt for.

– Det handler nok like mye om miljøet som treningen. Vi har et veldig sammensveisa miljø. Jeg har vært veldig opptatt av det helt fra start, at alle skal føle en tilhørighet og at de er en del av Styrk, forteller hun.

styrk trening

Styrk trening ønsker medlemmer i alle aldre velkommen.

Hardt arbeid for Styrk trening

Hovedkonseptet hennes er gruppetimer i små grupper, samt PT-timer.

– Det har vært en livsdrøm å eie mitt eget og kunne hjelpe folk med å ta vare på helsa si. Det å skape et samhold som er unikt er endelig blitt virkelighet!

Andreas råd til andre med gründerspire i magen er å være forberedt på å måtte jobbe hardt og mye.

– Man kan ikke være redd for verken mye arbeid eller store utfordringer!

styrk trening

Styrk trening er fylt med utstyr fra blant andre ata. Les om våre ulike vektskiver her.

Motbakker

Hun forteller at hun liker Dan Johns sitat “I think there are two keys to success. One is to show up. The other one is to keep going. Most people don’t keep going.”

– Når det butter imot og man bare vil gi opp, må man likevel holde det gående for å lykkes. Motbakker kommer det mange av her i livet. Stol på deg selv og at det du leverer eller ønsker å skape er bra! Vær stolt og jobb på. Kan jeg, kan du!

Publisert

Våre ulike vektskiver

Hos ata skal du kunne finne vektskiver som passer til ditt behov. For muligheten til å finjustere og øke gradvis har vi ata Change Plate, som kommer i 0,5-5 kg. Ata Competition Plate kommer i freshe farger og med en sterk kjerne slik at du kan ha glede av skivene lenge. Et av våre aller mest populære produkter er vektskiven ata Bumper Plate som er dropptestet, støydempende og veldig slitesterk.

Kombinasjonen mellom ata Bumper Plates og ata Frivektsgulv gir en utrolig god støydempende effekt. Vi har selvsagt også alt det andre du måtte trenge til styrketreningen, som vektstenger, låseringer, vektløfterreimer og stativ til både vektskiver og –stenger

 

Dette er våre 7 ulike vektskiver

 

Steel plates:

  • Ikke dropp dem fra stor høyde – da ryker gulvet
  • 0,25-50 kg per plate
  • Stilig farget design
  • Laget med presisjon på +/- 10 grams toleranse og følger de internasjonale standardene
  • Beregnet for styrkeløft

Kjøp Steel plates her

 

 

Competition plates:

  • Kan droppes fra alle høyder, spretter noe
  • 10-25 kg per plate
  • Stilig farget design
  • Den sterke kjernen sikrer en lang levetid
  • Beregnet for olympisk vektløfting, styrketrening, functional fitness med mer

Kjøp Competition plates her

 

 

Hi-temp Bumper plates:

  • Laget spesielt for å kunne droppes
  • Spretter godt (derav navnet)
  • Metallringen kapsles inn av høytemperert gummi som gjør at den ikke løsner
  • 5-20 kg per plate
  • Laget av resirkulerte skosåler og bildekk
  • Stilig spraglet design med vektangivelse i farge
  • Beregnet for alle typer trening, spesielt CrossFit hvor kravet til hva utstyret tåler er stort

Kjøp Hi-temp Bumper plates her

 

 

ECO bumper plates:

  • En mer kompakt variant
  • Noe sprett
  • 5-20 kg per plate
  • Beregnet for treningssenter eller hjemmebruk

Kjøp ECO bumper plates her

 

 

Technique plates:

  • Tykke plastskiver
  • Finnes i 2,5 og 5 kg
  • Tåler å droppes, spretter veldig mye
  • Beregnet for teknikktrening og de lette løftene

Kjøp Technique plates her

 

 

PU weight plates:

  • Solid metallplate dekket i PU materiale (mye mer slitetålig enn gummi)
  • 12-kantet
  • Anbefales ikke å droppes
  • Beregnet for bruk i rack og på plate loaded-maskiner

Kjøp PU weight plates her

 

 

Change plates:

  • Laget for å kunne øke 0,5 kg av gangen
  • Finnes fra 0,25 kg til 5 kg
  • Kan droppes når de er sammen med ECO, Hi-temp, Competition eller technique plates

Kjøp Change plates her


 

 

Alle våre plater

  • Diameter: 450mm
  • Diameter hull: 50,4-51mm
  • Pris oppgis per stykk
  • Selges i par

 

Publisert

Årets spådom – treningstrender 2023

Endelig er årets spådom treningstrender 2023 her! The American College of Sports Medicine har publisert det de antar vil være årets mest populære treningstrender det kommende året. Coronapandemien fikk fart på hjemmetreningen, men har hjemmegymmet klart å beholde sin plass på lista?

Det er jo ingen tvil om at pandemien hadde stor innflytelse på treningsårene 2021 og 2022. Men allerede nå, snaut et år siden tingenes tilstand, kan vi se store forandringer. Det er selvfølgelig noen trender som aldri forsvinner fra listen, men etter en lang periode med lockdown er folk mer kreative enn noen gang, og nye treningsmetoder og trender pryder listene.

I 2022 var det “bærbar teknologi”, slik som for eksempel smartklokke, pulsbelte, aktivitetsmålere som tronet høyest. I 2023 er det fortsatt bærbar teknologi som ligger på topp. Pulsklokkene blir jo ikke akkurat dårligere med årene, og folk blir mer og mer opptatt av kvalitetssøvn, hjertefrekvens, antall skritt og mye mer.

Hva skjer med hjemmetreningen?

I 2022 lå hjemmetrening på en solid andreplass men har i år fått tildelt en trettendeplass. Vi heier fortsatt på hjemmegym, da det gir folk bedre tid, kortere dørstokkmil og flere muligheter. Vi har tidligere skrevet en artikkel om hjemmegym, og om dette er noe du blir rikere av. Og jada, man blir rikere på en rekke egenskaper og verdier som betyr mye for mange. Slik som helse, selvfølelse, motivasjon – og ikke minst tid. Les artikkelen her!

Så la oss ta en liten titt på topp 8 trender for 2023👇

  1. Bærbar teknologi.
    Dette er nok en trend som har kommet for å bli. Klokken gir deg motiverende qoutes, passer på at du har fått inn nok steg i løpet av dagen, gir deg beskjed om å puste, drikke vann, søvn, meldinger, Snapchat… and so on. Det blir som å ha en motivator på håndleddet, og som du ofte kan koble opp mot med diverse treningsmetoder for å få kalkulert alt inn på ett og samme sted. Sjekk ut vår mini timer med app!
  2. Styrketrening med frivekter.
    I motsetning til fjorårets andreplass som var hjemmetrening, er det nå styrketrening med frivekter som har kapret sølvet. Men hei, styrketrening med frivekter kan jo også gjennomføres hjemme – så vi tenker at dette går som hånd i hanske. ata har frivekter i et høyt spenn av kg. Det gjelder blant annet hantler, kettlebells og vektskiver. Vi har alt til et komplett hjemmegym og styrketrening med frivekter.
  3. Egenvektstrening.
    Trening med egen vekt er faktisk veldig effektivt, billig og lite tidskrevende. Du har sikkert vært på ferie med kun en strikk eller to i baggen? Øvelsene du kan gjøre kan variere i det uendelige, og du kan for eksempel sette sammen med rask og effektiv sirkeløkt. Trening med bare egen kroppsvekt har det siste året blitt svært populært, og som brukes for eksempel på tunge crossfit-økter, som både rehab og prehab. La oss også nevne senior-timer som tar oss til neste punkt på lista.
  4. Trening for eldre.
    Mer fokus på skadeforebygging og oppbygging av tapt muskelmasse hos eldre. Det er faktisk slik at de som er eldre, vil ha et stort utbytte av tilrettelagt styrketrening. Regelmessig trening er også sunt for eldre. For ikke å glemme at trening reduserer risikoen for hjertesykdommer og metabolske sykdommer, for beinskjørhet, fall, fedme, kognitiv svekkelse, og muskelsvakhet (M. Kvam. 2020). Apparater er ofte gode verktøy for å bygge opp styrke når balansen og muskelkontrollen ikke er den beste.
  5. Funksjonell trening.
    En god blanding av alt vi skulle ønske vi var gode på. Slik som generell styrke, balanse, smidighet, hurtighet etc. Funksjonell trening skal gjøre oss rustet til å løpe etter barna (eller hunden), løfte tunge ting opp fra bakken og samtidig være smidige nok til at vi kan leke på gulvet med barn eller barnebarn.
  6. Trening utendørs. 
    Her kan vi snakke om muligheter. Løpeturer, trening i utendørsparker, sprint på bane, listen er lang. Her er det kanskje mest kreativiteten som setter grenser. Ta med deg en vektvest og finn deg en motbakke, vi lover god effekt!
  7. HIIT (high intensity interval training).
    Det beste med denne type trening er at det ikke trenger å ta så lang tid! Sett av 20 minutter mens middagen står i ovnen. Dette er en treningsform som kan gjennomføres mer eller mindre overalt. Hjemme, på gymmet, utendørs, i pausen på jobb. Her også, vær kreativ!. Vi har faktisk vår helt egen mini timer (med app) som du lett kan putte i baggen og ha med overalt. Hvis du ønsker noe større har vi også en større klokke som kan henges på veggen.
  8. Trening for vektnedgang.
    Denne trenden er kanskje med i søkelyset nå i januar-mars måned, før det dabber litt av mot sommeren. Finn dine mål, ønsker og lag deg en plan! Tenk at det skal være gjennomførbart, morsomt men samtidig utfordrende. Da kommer du langt!

Resten av lista ser slik ut:

9. Ansettelse av sertifiserte treningseksperter

10. Personlig trening

11. Trening av kjernemuskulatur

12. Sirkeltrening

13. Hjemmetrening

14. Gruppetrening

15. Trening som medisin

16. Livsstilsmedisin

17. Yoga

18. Lisenser for Fitness Professionals

19. Helse- og velværecoach

20. Treningsapp på mobil

 

Kilder

https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/treningsrad-for-eldre/styrketrening-for-eldre/

https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/fulltext/2023/01000/worldwide_survey_of_fitness_trends_for_2023.6.aspx

 

Publisert

Gym i ulike størrelser og fasonger: bli inspirert!

Mange ønsker å investere i eget treningsutstyr for å gjøre hverdagen både enklere og mer effektiv! Men ofte når planleggingen begynner, og momenter som plassering, hva bør prioriteres og hvilke ønsker har jeg… kan det fort bli med tanken.

Vi ønsker å inspirere med ulike type løsninger på hvordan du kan lage ditt eget drømmegym, enten hjemme, på jobb eller på treningssenteret! Her presenterer vi gym i ulike størrelser og fasonger: bli inspirert du også!

Team garasjegym

 

– Tenk på hvor stor plass du har, hva er viktig å få inn først og er det utstyr du kan kombinere?
Les hvorfor treningsutstyr er en smart investering her 💪🏼

Arealeffektiv sportsbod

  

– Med litt kreative løsninger og et lite øye for fornuftige plasseringer kan fort 12 kvadratmeter gi masse rom!
Hva slags hjemmegym drømmer du om?

Treningssenter

  

–  Hva ønsker medlemmene, variasjon i utstyr, tilbehør?

Bedriftstrening

 

– Hvordan gjøre det enklest mulig for ansatte å trene i arbeidstiden/før/etter?
Les hvorfor tilrettelegging for fysisk aktivitet er viktig for oss i ata her!
og hvis du ikke får fått det med deg, vi har skrevet en artikkel om hvorfor trening bør være inkludert i arbeidstiden (les her).

Skolegym

 

– Noe for alle. Skape en plass som motiverer og inspirerer til å bruke trening som en del av gymtimen?

Vi i ata gir deg gjerne hjelp! 

Ønsker du å skreddersy et passende gym? Ikke nøl med å ta kontakt med oss HER! ☺️ 

Publisert

Vil gjøre Innherred til Norges sunneste sted å bo: Tilbyr individuelle treningsopplegg til alle innbyggere

Han startet i treningsbransjen som resepsjonist hos et lokalt treningssenter i Trøndelag. Åtte år senere er Stian Larsen i gang med sin doktorgrad hvor han forsker på styrketrening, parallelt med at han sitter i flere større roller i treningsbransjen og jobber beinhardt for å gjøre hjemdistriktet Innherred til Norges sunneste sted å bo.

– Hos CARE har vi som visjon å gjøre Innherred til Norges sunneste plass å bo. Dette skal vi gjøre ved at alle beboere på Innherred får et tilpasset treningsopplegg uavhengig av treningsbakgrunn, forteller Stian Larsen, administrerende direktør for CARE-kjeden i Trøndelag.

– For dette er det essensielt å ha et PT-produkt i toppklasse, påpeker han.

Viktigheten av et godt team

I 2018 gikk Larsen PT-utdanningen gjennom AFPT, og der møtte han ata-gründer Soroush Jozani.

– Han fikk øynene mine opp for hvor viktig kompetente personlige trenere er for medlemmer og samfunnet generelt. Dette tok jeg med meg til CARE-Levanger, og vi nesten 15-doblet PT-salget året etter. I årene etter dette har vi hatt et voksende PT-team som tilbyr et enormt godt produkt til medlemmene via oppfølging individuelt og i gruppe.

Forsker og vil gjøre Innherred Norges sunneste sted å bo: Stian Larsen i CARE.

Larsen mener CARE har et særegent PT-produkt det skal mye til for å matche. Deres trenere er sertifiserte gjennom AFPT, og flere av dem forsker også selv på styrketrening, slik Larsen gjør i sin doktorgrad. en av de tidligere PT-ene som jobbet på CARE-Levanger er Markus Haugen, som poengterer at nøyaktighet ved treningsutstyr brukt i forskning er ekstremt viktig.

– Noe av dette kan jeg takke Soroush, AFPT og også ata for, sier Larsen.

Startet i resepsjonen

Ved siden av jobben som adm.dir for CARE, jobber Larsen som online coach i Maksprestasjon og foreleser i AFPT. Hans reise i treningsbransjen startet i 2014 som resepsjonist for Nidarø Treningssenter.

– Jeg fant raskt ut at jeg likte å jobbe med trening, og etter et års tid ble jeg daglig leder for Nidarø Treningssenter avdeling Lade, forteller Larsen.

I 2016 begynte han å studere idrettsvitenskap ved Nord Universitet, og da han flyttet til Levanger i 2017, gjorde han samme reise som hos Nidarø hos CARE treningssenter, hvor han i dag er administrerende direktør for fem sentre.

Motiver for å trene på treningssenter i Norge

Parallelt med jobben som daglig leder skrev han i 2019 sin bachelorgrad om biomekanikk i knebøy, før han gikk løs på masterstudiene med samme tema som bacheloren. Under masterstudiene var han innom en rekke temaer i bransjen.

Stian Larsen: Driver en treningssenterkjede, forsker på trening, foreleser for AFPT og jobber som online coach.

– Jeg bidro også til å publisere ni andre fagfellevurderte forskningsstudier under og litt etter masterstudiene, blant annet med Eirik Kristiansen, som er daglig leder ved CARE-Levanger, forteller Larsen.

Blant disse var en studie om ulike motiver for å trene på norske treningssentre.

– I 2022 begynte jeg på doktorgradsstudier hvor jeg også utfører biomekaniske analyser, og mer spesifikt muskelmodelleringer av ulike teknikker i knebøy. Jeg er involvert i en rekke ulike spennende forskningsprosjekter innenfor styrketrening utenfor selve doktorgraden, med både nasjonale og internasjonale anerkjente forskere, forteller Larsen.

Satser på funksjonell sone

Innad i CARE-kjeden skjer det også spennende endringer om dagen. Blant annet ønsker de å bygge større functional fitness-soner.

Doktorgrad: Care bidrar til å sponse doktorgraden til både Stian Larsen og Eirik Kristiansen (til høyre). Larsen skriver om knebøy og Kristiansen om biomekanikk i markløft.

– Soroush og Are fra ata har besøkt CARE flere ganger, og blant annet har de kommet med tips til hvordan vi kan gjøre driften mer effektiv. At de møter opp og bidrar med sånt uten å skulle selge noe eller kreve noe tilbake er til min kjennskap unikt. Jeg har aldri opplevd at utstyrsleverandører kommer på senteret flere ganger uten å selge noe, for så å bli med ut å spise mat etterpå med både meg og resten av teamet, sier Larsen.

Privat, jobb og forskning

Dette er det han forbinder med «the ata experience», som ata så stolt har som en rød tråd i alt vi gjør. Kvalitet, kompetanse, service og det å være med på laget er våre kjerneverdier.

– Jeg synes også ata har god kvalitet på varene i tillegg til den enormt gode servicen. Dette har gjort at jeg har benyttet meg av ata sine produkter til CARE sine sentre, privat bruk, og forskningsbruk.

Ansatt folk som er flinkere enn deg

En ting han husker Soroush sa var dette:

– Ansett folk som er flinkere enn deg, eller som har kompetanse der du selv ikke har det.

– Dette har vært et viktig råd når vi har bygget team ved avdelingene. Blant annet ble Yosh Jarquin ansatt som daglig leder hos CARE-Steinkjer tidligere i år. Og han har vært en fantastisk katalysator for å utvikle struktur, grummetimetilbudet, og PT-produktet hos CARE-Steinkjer. I tillegg har vi ukentlige utviklingsmøter for de PT’ene, som ble startet av Eirik Kristiansen og Lena Sødal, hvor de har fokus på faglig utvikling samt å lykkes i PT-rollen, forteller Larsen.

Dette er ikke ting han selv styrer, men som han mener viser hvor bra rådet om å ansette de riktige folkene i de riktige rollene var.

– Jeg kunne nevnt enda flere i teamet, for sannheten er at vi har mange fantastiske ansatte med unike kompetanser, som på daglig basis bidrar til å jobbe mot å oppfylle CARE sin visjon.

Publisert

ata er anbefalt av Forsvaret, Politiet og verdens beste CrossFit-utøvere

– Vi valgte ata fordi der fikk vi alt vi trengte på ett sted, forteller Pål Gunnar Fuglstad, daglig leder 3T Levanger. Det er en av mange grunner til at treningsutstyr fra ata er anbefalt av de store aktørene.

ata er anbefalt totalleverandør: Disse og mange flere maskiner kommer på markedet tidlig i 2023

Trening trenger ikke være avansert, så hvorfor skal da det å handle treningsutstyr være det? Den lille utfordreren ata er anbefalt som produsent av høykvalitets treningsutstyr til en overkommelig pris. Og ikke minst – “alt” på ett sted, ettersom vi videreselger blant annet kondisjonsapparater fra Concept2.

I første kvartal 2023 lanserer ata maskinpark, og disse apparatene er allerede forhåndsbestilt av blant andre Akademiet-Heltberg Toppidrettsgymnas (Color Line Stadion) og Politiet.

 

100 kg som standard

Når ata lanserer sin maskinpark tidlig i 2023 er det dessuten med vektmagasin som har 100 kg som standard, dette med både de store kjedene og de enkeltstående sentrene i tankene.

Daglig leder og produktutvikler i ata, Robin Payman, vil trekke fram dual-apparatene, hvor du får to apparater i én. For eksempel sittende roing og nedtrekk eller leg curl og leg extension.

– Vår nye DUAL-serie gir mest verdi ettersom du får to kommersielle apparater i én. Det sparer plass, skaper fleksibilitet og sparer deg for penger, påpeker han.

Maskinene er dessuten, som alltid hos ata laget i stilrent design, de har sterke slitedeler med god garanti og ikke minst rimelige reservedeler når det trengs.

Når kvalitet er viktig

– Kvalitet på treningsutstyr er veldig viktig, mener Thomas Ølnes, daglig leder i PTGruppen.

De tilbyr et alternativ til de som ikke er komfortable på vanlige treningssentre eller ønsker mer private omgivelser, med personlig trening som hovedprodukt. ata er anbefalt også av dem.

– Vår erfaring med ata er at de løsningsorienterte og finner det som passer oss best med tanke på vårt produkt. ata er konkurransedyktig på pris, og kvaliteten på treningsutstyret og levetiden er veldig god. Våre ansatte er også fornøyde, noe som er svært viktig ettersom det er deres arbeidsverktøy gjennom arbeidshverdagen, sier Ølnes.

Utstyr til bruk både hjemme og på senteret

Den landsomspennende treningssenterkjeden Actic er også en av ata treningsutstyrs kunder, og også de har store krav til utstyr grunnet høy slitasje og frekvens på bruk.

Når Actic velger leverandører til et senter så det flere ting som er viktige, men øverst for oss er kvalitet og leveranse av utstyret. Utstyret på våre senter skal tåle å blir brukt hver dag  – 365 dager i året av mange forskjellige kundegrupper, forteller Leif Nilsen, landssjef i Actic Norge.

– Da krever det at leverandøren har gjort den jobben som trengs før det kommer ut i markedet – produkttesting og produktutvikling, påpeker Nilsen.
Kontakt oss gjerne på info@atatreningsutstyr.no for en uforpliktende samtale. Vi kommer gjerne på befaring, tegner opp deres treningsområde, koordinerer logistikk, monterer, utfører service. Vi har dessuten også samarbeid med AFPT med kompetanse og kursing.

Verdens beste utøvere

CrossFit Oslo, hvor mange CrossFit-utøvere i verdenstoppen legger ned sin viktige trening, er også utstyrt med ata-produkter.

Riggen fra ata er helt fantastisk, og det er satt mange personlige rekorder med vektstangen fra ata, sier Andrea Solberg og Marius Tinglum Pettersen (atleter i CrossFit Games og i verdenstoppen i Functional Fitness).

De er helt enige om at utstyr fra ata er anbefalt til trening på svært høyt nivå, og også for den vanlige mosjonist.

– Jeg tror det er verdens beste barbell, og ringer likeså, grepet er helt perfekt!, supplerer Ingrid Hodnemyr (to ganger sølvvinner i verdensmesterskapet i CrossFit).

Brukt i forskningsprosjekt

– At treningsutstyr er nøyaktig er ekstremt viktig, sier forsker Markus Haugen.

Han har i 2022 basert sin masteroppgave i idrettsvitenskap på målinger gjort med utstyr fra blant annet ata.

– Når andre stiller store krav til nøyaktighet i forskningen, så stiller vi som forskere store krav til at utstyret er nøyaktig. Om en forsøksperson løfter 100 kg, bør det da faktisk være 100 kg og ikke 98.7 eller 100.9 kg, sier Haugen.

ata har lang erfaring med produkter til trening, og utvalgt utstyr er nøye kalibrert.

– Her fikk vi muligheten til å kjøpe utstyr som seriøse treningspersoner liker, som også er kalibrerte, sier Haugen.

At de er kalibrerte vil si at en 20 kg vektskive veier minimum 19 990 gram og maks 20 010, en feilmargin på 10 gram pluss/minus. Dette gjelder ata competition plates og steel plates.

Maskiner vs frivekter – hva er best?

Som Tommy Lande (osteopat, PT, AFPT-foreleser og gründer av CrossFit Sagene) skriver i denne artikkelen, er det litt svart/hvitt å tenke at apparater er forbeholdt opptrening eller trening av estetiske årsaker.

Apparater som beinpress, seated row, cable cross og pull down gir alle mulighet til å trene og utmatte de musklene du faktisk vil trene, øke belastningen enkelt og forutsigbart og ikke minst unngå at balanse, teknikk og koordinasjon er en begrensende faktor.

– Det man ofte ikke tenker på ved trening av frivekter er at andre muskler enn de du faktisk ønsker å trene kan være begrensende, påpeker Tommy Lande.

 

Publisert

Norges sprekeste lagergutt gikk ned 40 kg: – CrossFit-miljøet motiverer meg

Det var ikke de berømte kjærestekiloene, men heller singellivkiloene som ballet på seg for Michael. Da han så en gjeng mennesker fra CrossFit-miljøet løpe i flokk på en parkeringsplass, noen med vektvest, ble han fascinert. Nå har miljøet i Asker og Sandvika gitt ham et nytt liv.

– Jeg flyttet i 2015 hjem fra Helgeland etter samlivsbrudd, og i årene etter dette ble det mye fest, usunn mat og generelt dårlig livsstil uten noen form for aktivitet foruten en noe fysisk jobb som lagersjef i møbelbutikk, forteller Michael, som i Gympodden ble refert til som “Norges sprekeste lagergutt” (og han er vår lagergutt, dette er sjefen på ata-lageret!).

Da han gikk på vekta for siste gang for han tok grep, en dag tidlig i 2018, hadde han bikka 120 kg. For en mann på 179 cm er det i meste laget, og det føltes ikke spesielt bra. Den da 29-årige Michael tok grep, og det helt på egen hånd. Det skulle vise seg å bli CrossFit-miljøet som skulle endre livet hans.

På gruppetime: – Det ble pinlig

Han har sin første treningsøkt fortsatt friskt i minne.

– Jeg meldte meg inn i et treningssenter i Sandvika og ble med på en time der jeg var eneste deltager. Vi skulle i diverse posisjoner som min kropp aldri hadde vært i før, og det ble alt i alt veldig pinlig ut når kroppen er stiv som en pinne. På styrkebiten var 80kg markløft blytungt, minnes Michael.

Etter en stund oppdaget han flere gruppetimer som han fikk stor glede av. På sirkeltrening spurte instruktøren Michael et spørsmål som skulle introdusere ham for CrossFit-miljøet som endret livet hans.

– Instruktøren spurte om jeg noen gang hadde sett CrossFit Games, noe jeg ikke hadde. Jeg søkte opp «Fittest on earth – a decade of fitness», og jeg ble så imponert over hva disse menneskene gjorde.

Dette var Michael på sitt tyngste

Så folk løpe i flokk

Omtrent samtidig byttet Michael arbeidssted, og fra nabobygget kom det stadig folk løpende ut i flokk uansett vær. Noen til og med ikledd vektvest.

– Til slutt turte jeg omsider gå inn døren for å høre hvordan jeg kunne bli med. Etter første prøvetime var jeg solgt, måten jeg ble tatt imot av menneskene, stemningen og følelsen av å fullføre en WOD (dagens økt, journ. anm).

Da hadde jo Michael i smug allerede fulgt med på CF Games en stund, så allerede i mai 2018 dro han og en kompis til Berlin for å se på Europamesterskapet “Regionals”.

– Dette står fremdeles i dag med veldig god margin som det kuleste sportseventet jeg har vært med på.

Michael Brodersen i 2022

 

Fikk til ting han aldri trodde han skulle klare

Etter hvert som interessen for CrossFit gikk opp, gikk vekta ned. En stor milepel var å komme under 90 kg. Mestringsfølelsen blomstra på daglig basis.

– Etter hvert klarte jeg å løfte ting og gjøre øvelser jeg aldri hadde trodd jeg skulle klare.

Michael har aldri vært fanatisk rundt mat, men spiste bedre og andre mengder enn før i takt med at treningsmengden og -interessen økte. I dag ligger han stabilt mellom 80-83 kg.

– Jeg har forsøkt å finne en vei som funker for min livsstil. For meg så er miljøet det som gir motivasjon til å komme inn døren hver dag. De menneskene som jeg har blitt kjent med gjennom CrossFit, og de miljøene jeg er i, betyr veldig mye for meg.