Markus Haugen driver helseogprestasjon.no samtidig som han studerer og forsker på idrett ved Nord Universitet Levanger. I 2022 fullførte han sin master i idrettsvitenskap med en oppgave hvor atas utstyr ble benyttet grunnet viktigheten av at treningsutstyr er nøyaktig når brukt i forskning.
This is custom heading element
This is custom heading element
This is custom heading element
At treningsutstyr er nøyaktig er særlig viktig i forskning – og for like forutsetninger i konkurranser.
This is custom heading element
Fordelen til vitenskap sammenlignet med erfaringer er at man ofte isolerer en eller to variabler mens man holder det andre konstant. Det vil si at om man avdekker en forskjell mellom to grupper, kan man med større presisjon peke på hva som utgjorde denne forskjellen.
Eksempel:
Du ønsker å undersøke hva som er mest effektivt av trening med 10-20 repetisjoner pr sett og 5-10 repetisjoner pr sett. Om du bare “hører med folk”, så vil noen oppleve at det ene er bedre enn det andre. Trente de som hadde 10-20 repetisjoner pr sett med bedre kvalitet? Større leddutslag, lengre pauser? Spiste de mer protein?
Garanti
Et godt studiedesign standardiserer dette mellom gruppene, og ideelt sett er det kun repetisjonsintervallet som skiller gruppene. Om da gruppen med 10-20 repetisjoner opplever mer muskelvekst kan vi med større sikkerhet si at det er bedre for denne gruppen. Det vil ikke være en garanti for det er slik i alle tilfeller.
Derfor er nøyaktighet viktig
Det går åpenbart en del ressurser i forskningen til å standardisere ting slik at forskerne finner forskjeller som faktisk er der.
– Da er det kjedelig om utstyret vi benytter ikke er nøyaktig nok og påvirker målingene. Dette gjelder både datautstyr, men også stenger, benker og vektskiver, sier Haugen.
Forskningen regnes som det mest presise når det kommer til målinger grunnet forholdene det gjøres under.
– Når andre stiller store krav til nøyaktighet i forskningen, så stiller vi som forskere store krav til at utstyret er nøyaktig. Om en forsøksperson løfter 100 kg, bør det da faktisk være 100 kg og ikke 98.7 eller 100.9 kg.
Derfor valgte vi ata
I jakt på utsyr som både er nøyaktig og av god kvalitet falt valget på ata.
– Kvalitet er ikke alltid det samme i treningsverdenen, utdyper han.
ata har lang erfaring med produkter til trening og kvaliteten er svært god.
– Her fikk vi muligheten til å kjøpe stenger som seriøse treningspersoner liker, som også er kalibrerte, sier Haugen.
At de er kalibrerte vil si at en 20 kg stang veier minimum 19 990 gram og maks 20 010, en feilmargin på 10 gram pluss/minus. Det samme gjelder ata competition plates og steel plates.
Blandede erfaringer
– Tidligere har vi erfart at en vektskive som angivelig skal være 2 500 gram har vært alt fra 2 300 til 2700 gram. Vi har opplevd forskjeller mellom høyre og venstre side på til sammen 400 gram. Det vil si at vi tror vedkommende løfter 105 kg, men så kan det være 104.6 kg eller 105.4, forklarer Haugen.
Avvik gir feil resultat
Ved slurv her vil de mest nøyaktige målingene og anbefalingene være utsatt for store målefeil som kan påvirke lærebøker, treningsanbefalinger og hvordan mange jobber i praksis.
– Når det går så mye tid og ressurser i å kontrollere koffeininntak, randomisere grupper, søke om tillatelse, blinde deltakere og testpersonell så burde vekstskivene være så tung som de skal være, slår Haugen fast.