Publisert

Å dyrke treningsinteresse med Andrea og Andre

Andrea og Andre har alltid vært aktive. De har drevet med mange ulike typer idrett, og har i tillegg satset innen både fitness og Men’s Physique. Men selve helseaspektet ble enda viktigere i 2021 da de fikk datteren Annea. Nå ønsker de å formidle verdiene av fysisk aktivitet, og samtidig dyrke treningsinteresse hos datteren i fremtiden. 

Navn: Andrea Isaksen Schmidt og  André Stavseng
Alder: 30 år og 31 år
Familie: Datteren Annea (1) og hunden Aslan (5)
Instagram: @andreaisaksen 

1. Hvor stor frihet gir det dere å ha mulighet til å trene hjemme?

– Det å kunne trene hjemme gir oss mye frihet, spesielt etter vi ble foreldre og det er blitt færre timer i uken til trening og «seg selv»-tid. Med hjemme gym sparer man «til og fra trening»-tiden, man slipper vente på at apparater skal bli ferdig, Man kan dessuten dele opp treningen ila dagen og kan høre på den musikken man ønsker på anlegget. Jeg, André, fikk også nylig testet ut å være hjemme alene med barnet en hel helg. Da var det veldig greit å kunne ta seg en økt etter ungen var lagt med babycallen på siden. Kunne jo ikke akkurat stukket på gymmen da!

2. På hvilken måte endret livet seg med tanke på trening da dere fikk barn?

– Før vi fikk barn var trening en av høydepunktene ila dagen og vi pleide ofte stikke på trening rett etter jobb eller etter middag. Nå som det er en unge i hus er ikke dette en mulighet lenger og vi må trene hver for oss, ofte på kvelden etter ungen er lagt om vi begge ønsker mest mulig tid sammen med barnet. Selvfølgelig blir det andre hovedprioriteringer i livet med barn, men man skal heller ikke glemme seg selv. Så med tre fullkroppsøkter i uken klarer vi å bygge og i det minste opprettholde den styrken og kroppen som er ønskelig.  En annen ting som også er en merkbar forskjell, er alt overskuddet med energi man hadde før man fikk unge. Man kjenner raskt at dørstokkmila er blitt mye lengre enn før for å dra på trening. Men som de fleste kan man «få» energi av å trene, som igjen drar oss på trening selv om man kanskje føler seg sliten og lei etter lange tunge dager og lite søvn. Der kommer også hjemme gymmen godt inn, da det befinner seg i underetasjen og gjør veien til å trene veldig rask og enkel.

3. Om man bare skulle hatt minimalt med treningsutstyr hjemme, hva ville dere valgt?

Om vi skulle hatt minimalt med utstyr hjemme, hadde vi gått for rack med stang og skiver samt en benk. Det tar ikke store plassen – og man får trent hele kroppen!

4. Hvor viktig er trening og aktivitet for deres familie, og hvorfor?

For oss har fysisk aktivitet og trening vært en stor del av hverdagen hele livet. For oss blir viktigheten av å holde seg fysisk aktiv større og større for hvert år som går. Ikke bare for å prestere i sport og idrett, men like mye på grunn av viktigheten av fysisk aktivitet og god helse både nå og videre i livet. Helseaspektet gjorde seg særlig gjeldende etter vår datter kom til verden i 2021. Nå trener vi ikke bare for oss selv, men like mye for Annea slik at vi kan følge opp og være en del av hennes liv så lenge som mulig. 

Å være aktiv i hverdagen, bruke beina mye og dyrke interesse for trening, idrett, sport og fysisk aktivitet generelt er verdier vi ønsker å ta med oss for resten av livet. Dette ønsker vi å videreføre til jenta vår. 

Trening og aktivitet har aldri vært viktigere enn det er nå! 

2. Hvilke aktiviteter gjør dere?

Vi driver med mye forskjellig. Andrea spiller fotball og har gjort dette siden hun var 5 år (for tiden ute med brudd i begge føtter), og har stilt i bikinifitness. Andre konkurrerer på internasjonalt nivå i Men’s Physique og har bakgrunn innen turn og tumbling. Begge har trent styrketrening i 14-15 år og driver fortsatt med dette gjentagende flere ganger i uka. I tillegg til fotball, fitness, styrketrening og turn har vi (samlet) drevet med: håndball, friidrett, ridning, downhillsyklingtrøtrailparkour og cheerleading (i tillegg til en rekke andre aktiviteter som er ikke-fysiske). Nå vurderer vi å starte med hundekjøring, ettersom vi har en Samojed som elsker nettopp trekk.  

 

 

Å dyrke treningsinteresse: Andrea og André bruker mye tid på aktivitet i hverdagen. Men det viktigste av alt er at de trener like mye for datteren Annea.

 

3. Hvis terskelen for å trene er høy, har dere noen tiltak som funker for dere?

Vi pleier å ha som regel at vi skal dra på trening uansett, hvor vi skal fullføre bare én øvelse av programmet. Dersom vi fremdeles ikke har lyst til å trene etter den øvelsen er fullført, så får vi lov til å dra hjem igjen. Det skjer stort sett aldri, for når man først har kommet i gang så går det mer eller mindre av seg selv videre. Det ligger selvsagt mye rutine i bunn av dette. For oss er å dra på trening stort sett det samme som å pusse tenna – man bare gjør det, uansett om man egentlig ikke gidder.  

 

4. Hva motiverer dere?

Vi har heldigvis kommet dit at motivasjon ikke er den avgjørende faktoren for om vi drar på trening eller er aktive i hverdagen eller ikke. Det går på rutiner og vilje for oss. Motivasjonen kan være borte i månedsvis, men aktivitet får vi prioritert uansett da vi er veldig klar over konsekvensene av å være fysisk inaktive. 

 

5. Har dere tips dere vil dele med andre som ønsker å komme igang med trening i tidsklemma?

Verdens beste tips er like enkelt som det er godt, og det er: Start i det små. For helseeffektene sin del er alt bedre enn ingenting! 10 minutters aktivitet en dag er bedre enn 0. 1 joggetur/goggetur/gåtur i uka er bedre enn 0. 1 styrkeøkt i uka er bedre enn 0. Skal man prestere på et visst nivå rent styrke, hypertrofi- og utholdenhetsmessig, så må treningen settes mer i system enn som så. Men for helsa finnes det ingen nedre grense for hvor lite som teller. ALT er bedre enn ingenting! Vi har alle fått utdelt de samme 24t i døgnet. Hvorvidt man rekker i fylle noen minutter eller timer med dem med fysisk aktivitet kommer kun an på hvor godt man planlegger og prioriterer. 

Simple as that 🙂 Og skulle du synes det er vanskelig å komme i gang alene, rådfør deg hos noen som kan og skaff deg om nødvendig fagkyndig hjelp. Mange investerer i materielle ting, men glemmer den viktigste investeringen av dem alle – nemlig investeringen i seg selv. Ingenting er verdt mye dersom helsa ikke er på plass.

 

 

———————————————–

Dette er fem kjappe

Fem kjappe er spalten hvor vi stiller fem spørsmål til en person som setter aktivitet, helse og selvutvikling høyt tross er travelt familieliv.

Det å få tid til å trene i hverdagen er ikke alltid like lett. Det er jobb, barn, fritidsaktiviteter, foreldremøter, dugnader og så videre… For mange av oss går hverdagen litt inn i hverandre, og tiden strekker ikke alltid til.

Hvem hadde vel ikke sagt ja takk til flere timer i døgnet og en kortere «to do»-liste? Det gjelder å gjøre det beste utav det. Alle har ulike utgangspunkt, ønsker og mål, og mye i hverdagen handler om prioriteringer.

Dette er dem vi intervjuer i fem kjappe eksperter på, og vi håper du vil la deg inspirere! Se også flere fem kjappe-intervjuer her.