Når du presser kroppen din under trening, trenger du å restituere. Med mindre hele livet ditt handler om trening og prestasjon, kan du bli straffet for å presse deg for mye for ofte. Vi har alle 24 timer i døgnet, men vi bruker dem helt ulikt. Trening kan gjøres smart.
Har du jobb, barn, hus og hage, så er forutsetningene dine ganske annerledes enn om du fullt ut disponerer din egen tid, slik toppidrettsutøvere gjør. Du kan med fordel gå på ski uten å ha samme mål som Therese Johaug, og du kan med enorm fordel trene styrke og kondisjon uten å ha som mål å konkurrere på høyt nivå. Det gjelder å gjøre treningen smart.
Hva du har tid til avgjør hvor hardt bør du presse deg
Dersom du har mulighet til å trene 2-3 økter i uka, kan du fint presse deg til maks. Da vil du få mest ut av økten resultatmessig, og du vil også ha mer enn nok tid til å restituere mellom øktene. Slik utnytter du den lille tiden du har til trening godt.
Har du derimot rom for å trene 5-7 økter i uka, bør du kjøre flere av dem ned mot 80-85 % av maksimal kapasitet for å åpne for større treningsvolum og la kroppen hente seg inn igjen etter de tøffeste øktene.
Resultatene kommer når du restituerer
Om du ikke restituerer nok mellom 100 %-øktene, vil ikke kroppen klare det over tid. Tren derfor smartere, ikke alltid hardere og hardere. Husk at det er når vi hviler kroppen adapterer den stimuli vi påfører den under trening. Det er når vi restituerer at resultatene kommer.
Det som er en restitusjonsØKT for en toppidrettsutøver kan være en 100 %-økt for deg. Tilpass treningen din kropp og dine forutsetninger, så vil du få den responsen og fremgangen du ønsker og jobber for.