Publisert

Fem kjappe om helsegevinst: Cathrine Mortvedt

Cathrine og familien anser det å være aktiv som en del av hverdagen. Hun går foran som et godt eksempel, og inspirerer barna til å være aktive på eget intiativ. Trening gir ikke bare helsegevinst til denne familien, det gir de også  “godfølelsen” og lykke over å mestre noe.

Navn: Cathrine, Petter, Felix, Max og Axel
Alder: 43 år, 16 år, 14 år, 11 år
Familie: Familien Mortvedt
Instagram: @aktivmamma

 

1. Hvor viktig er trening og aktivitet for deres familie, og hvorfor?

For oss er det å være aktiv en del av hverdagen.  Det er vårt ansvar som foreldre at vi bidrar til å gi barna gode og positive treningsvaner. At de forstår viktigheten av å være aktive for seg selv og sin fremtid. 
Den typiske «grasrota» finnes ikke på samme måte som tidligere, så det at guttene selv både liker og forstår at de må bevege seg er en stor bonus.

 

2. Hvilke aktiviteter gjør dere?

Jeg har alltid vært opptatt av at guttene skal gjøre aktiviteter som de liker, gir de mestring og som de virkelig ønsker å holde på med. De har derfor fått testet ulike aktiviteter, men etterhvert har de falt på hver sine. 
Felix driver med fotball, Max med CrossFit og Axel med turn. Selv driver jeg og mannen med CrossFit, og for meg er det blitt en del av min hverdag. I tillegg har jeg online timer fra egen garasje 2 kvelder i uka.

 

Helsegevinst: Cathrine og barna snakker ofte om helse og hvor heldige de er som har fungerende kropper. Dette bruker de som motivasjon til å få til det de vil.

 

3. Hvis terskelen for å trene er høy, har dere noen tiltak som funker for dere?

Vi er gode på å planlegge, så stort sett får vi gjennomført det som er av aktiviteter gjennom uka. Det er ikke ofte vi må pushe eller gjøre om på trening som allerede er planlagt. Oppstår det uforutsette ting eller noe kommer i veien en kveld, så går det også bra. Tror det er viktig å ikke pushe eller tvinge barn til aktivitet, men heller finne på noe man kan gjøre sammen og som holder aktivitetsnivået i gang.  


Når barna var yngre trente jeg mye hjemme og de var ofte med som vekt eller med i treningen på annen måte. 

 

4. Hva motiverer dere?

Helsegevinsten, friske kropper og det at vi ser at man får det bedre sammen når man er aktive.  
Snakker mye med guttene om hvor heldige man er som har kropper som funker og som kan gjennomføre de krav man stiller til den. Dette ser vi i den organisert idretten, men også veldig mye i crossfit. Man blir på en måte aldri for gammel til å lære noe nytt eller bli en bedre versjon av seg selv.  
God følelsen etter trening er også viktig, samt lykken over mestring i det man gjør. 

 

5. Har dere tips dere vil dele med andre som ønsker å komme igang med trening i tidsklemma?

Planlegging er viktig, samt viljen til å ikke gi opp med en gang. Noe er bedre enn ingenting, så start i det små for deretter å øke om ting fungerer.  
Det er viktig å ikke sette lista for høyt og at en ny vane tar tid å bygge inn.  
 
Finn aktiviteter dere kan gjøre sammen og aktiviteter som motiverer for videre aktivitet – også individuelt.

 

———————————————–

Dette er fem kjappe

Fem kjappe er spalten hvor vi stiller fem spørsmål til en person som setter aktivitet, helse og selvutvikling høyt tross er travelt familieliv.

Det å få tid til å trene i hverdagen er ikke alltid like lett. Det er jobb, barn, fritidsaktiviteter, foreldremøter, dugnader og så videre… For mange av oss går hverdagen litt inn i hverandre, og tiden strekker ikke alltid til.

Hvem hadde vel ikke sagt ja takk til flere timer i døgnet og en kortere «to do»-liste? Det gjelder å gjøre det beste utav det. Alle har ulike utgangspunkt, ønsker og mål, og mye i hverdagen handler om prioriteringer.

Dette er dem vi intervjuer i fem kjappe eksperter på, og vi håper du vil la deg inspirere! Se også flere fem kjappe-intervjuer her.